Ponedeljek, 31. julij 2017 ob 21. uri, Trg pred Ljudskim domom, Kranjska Gora

 

Večer z Makom Sajkom je eden iz serije dogodkov, ki so prav posebej namenjeni avtorjem, ki so pustili poseben pečat v dokumentarnem žanru in so se jim v preteklih letih poklonili s plaketo Dokumentarno ime v času Mednarodnega festivala dokumentarnega filma DOKUDOC  v Mariboru. V preteklih letih so bila Dokumentarna Imena Jože Pogačnik (2012), Mako Sajko (2013), Helena Koder (2014) in Ivan Belec (2015), Filip Robar Dorin (2016).

Na Večeru z Makom Sajkom bodo prikazani kratki dokumentarni filmi, ki so nastali med leti 1964-1975: Strupi (1964), Turnir pri Šumiku (1965), Samomorilci pozor! (1967), Narodna noša (1975). Projekciji sledi pogovor z avtorjem – režiserjem in scenaristom Makom Sajkom.

Dogodek organizira DOKUDOC, mednarodni festival dokumentarnega filma v sodelovanju s Filmskim arhivom RS in Mednarodnim filmskim festivalom Kranjska Gora.

 

 

STRUPI
1964/ 13 min
Dokumentarni film Strupi je prvi ekološki film v Evropi, ki prikazuje, kako industrializacija s svojim razvojem škodljivo vpliva na naravno okolje in opozori na stalno nevarnost raznih odpadnih snovi, s katerimi industrija onesnažuje zrak in reke.

Režija in scenarij: Mako Sajko I Direktor fotografije: Rudi Vaupotič I Avtor glasbe: Branimir Sakač I Montažer: Marička Pirkmajer I Produkcija: Viba film – Ljubljana

 

TURNIR PRI ŠUMIKU
1965/ 11 min
Turnir pri Šumiku prikaže spopade jelenov v času parjenja. Košute, ki jih privablja rik, se zbirajo okoli svojega vodnika. Osamljeni jelen prisili vodnika v bitko za čredo. Košute mirno opazujejo dvoboj in se po koncu odločijo za zmagovalca.

Režija in scenarij: Mako Sajko I Direktor fotografije: Viki Pogačar I Avtor glasbe: Jakob Jež I Montažer: Marička Pirkmajer I Produkcija: Viba film – Ljubljana

 

SAMOMORILCI, POZOR!
1967/ 12 min
Dokumentarni film prikaže problem visoke stopnje samomorov med mladimi v Sloveniji ter pričevanja družin in znancev umrlih.

Režija in scenarij: Mako Sajko I Direktor fotografije: Veka Kokalj I Avtor glasbe: arhivska I Montažer: Marička Pirkmajer IProdukcija: Viba film – Ljubljana

 

NARODNA NOŠA
1975/ 11 min
Posamezne politične usmeritve in režimi so narodno nošo v Sloveniji zlorabljali. Kljub temu, da so posamezni detajli slovenske narodne noše sposojeni iz nemških alpskih krajev, je vendar ohranila specifičnosti tega območja. Danes služi narodna noša kot turistična atrakcija.

Režija: Mako Sajko I Scenarij: Anton Tone Robinik, Mako Sajko I Direktor fotografije: Anton Tone Robinik I Avtor glasbe: arhivska I Montažer: Darinka Peršin Andromako I Produkcija: Viba film – Ljubljana