Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC smo že devetič organizirali meseca septembra v živo v Mariboru. Žirija si je ogledala program in izbrala slovenske dokumentarne filme, ki izstopajo. Dokudoc izbrani 2020 je celovečerni dokumentarni film Hči Camorre, režiserja
Siniše Gačića. Posebno omembo žirije sta prejela filma, Zgodbe iz kuhinje, režiserja Mihe Mohoriča in Korak bliže, režiserja Jerneja Kasteleca. Vsi filmi bodo na ogled v spletni projekciji, v nedeljo, 13. 12. 2020.

Člani žirije Rada Šešić, Hanka Kastelicová in Želimir Žilnik so za Dokudoc izbrani 2020 složno izbrali dokumentarni film Hči Camorre, režiserja Siniše Gačića. Ker so pri ogledu slovenskih dokumentarnih filmov prepoznali potencial avtorjev, so izpostavili še dva filma, ki sta prejela posebno omembo žirije, to sta filma Zgodbe iz kuhinje, režiserja Miha Mohoriča in Korak bliže, režiserja Jerneja Kasteleca.

Za zaključek dokumentarnega leta, vas v sodelovanju s partnerji, vabimo na spletno projekcijo Dokudoc izbrani 2020. Filmi bodo na voljo za ogled v nedeljo, 13. 12. 2020, na spletni strani Baze slovenskih filmov na povezavi:

https://bsf.si/sl/dogodki/dokudoc-izbrani-2020/


DOKUDOC IZBRANI 2020

Nedelja, 13. 12. 2020, od 21:00 do 24:00 ure

HČI CAMORRE, rež. Siniša Gačić (80 min, 2019)

Film Siniše Gačiča Hči Camorre vsebuje vse bistvene elemente najboljšega filma – odličnega glavnega junaka, močna čustva, fantastično dostopnost protagonistov, jasen potek zgodbe, brezhiben vizualni pristop in filmsko montažo, narejeno z občutkom. Režiserju je uspelo vse te elemente povezati v močno, skladno, univerzalno, obzervacijsko filmsko izkušnjo, ki navdušuje občinstvo.

POSEBNI OMEMBI ŽIRIJE

Nedelja 13. 12. 2020, od 00:00 do 24:00 ure:

ZGODBE IZ KUHINJE, rež. Miha Mohorič (48 min, 2020)

Žirija posebej omenja film KUHINJSKE ZGODBE Mihe Mohoriča. Kuhinja je v mnogih kulturah zelo pomemben prostor, saj v njem ljudje delijo svojo ljubezen, žalost, debatirajo in so preprosto skupaj. Filmski slog dobro ustreza vrsti pripovedi, ki jo je režiser želel deliti, kjer je tisto, kar je vsakdanje, povzdignjeno in pridobi globok pomen. Filmski jezik, črno-bela fotografija in neverjetna dostopnost protagonistov pomagajo gledalcu, da začuti prostor in intimnost.

KORAK BLIŽE, rež. Jernej Kastelec (25 min, 2020)

Žirija posebej omenja film KORAK BLIŽE Jerneja Kastelca. Avtor prinaša temo migrantov in migracij v zgodbi spoznavanja in druženja slovenske družine in prispelih beguncev, novih sosedov, ki živijo v bližnji hiši. Družina iz Sirije si goreče želi ostati in živeti v Sloveniji, otroci pa iti v šolo.
Zvedava soseda spodbudi spoznavanje s prišleki. Brez zgodovinskih in geopolitičnih dram in razlik si med seboj izmenjujejo izkušnje, običaje, kulinarične recepte, slovenske in sirijske, ter čustvene dileme in krize, ki so jih prestali v preteklih desetletjih. Najmlajša generacija komunicira brez predsodkov in svobodno. Zgrajeno prijateljstvo je iskreno. Film izžareva optimizem, zaradi česar je edinstven.

Več o žiriji:

Organizator: Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga
Partnerji: Baza slovenskega filma – FILMOTEKA, AGD Gustaf, MCC Celje, MIKK Murska Sobota, MKC
Maribor, DZMP Krško Luksuz produkcija, Maki ‘ma kino, Galerija Unuk, Sagar kolektiv, Cinemania
group, RTV Slovenija, Dokukreativa.
Financerji: Slovenski filmski center, Mestna občina Maribor