Policija na protestih

Policija na protestih

Policija na protestih -2.vstaja

Policija na protestih -2.vstaja

 


THE MARIBOR UPRISINGS

Maple J. Razsa, Milton Guillén

 

Slovenska premiera dokumentarnega filma in pogovor z ustvarjalci


Predfestivalski večer DOKUDOC

Salon uporabnih umetnosti

Glavni trg 1, 2000 Maribor

Sobota, 24.6., zbiranje ob 20.00, projekcija ob 21.00, pogovor po projekciji

 

Vstop prost!


V Mariboru, nekoč cvetočem industrijskem mestu, je konec leta 2012 zaradi politične korupcije jeza meščanov prešla v množičen upor in začetek vstaje. V The Maribor Uprisings, ki se žanrsko umešča med film, pogovor in interaktivni eksperiment, ste vabljeni k sodelovanju na takratnih protestih. Dramatični posnetki video aktivističnega kolektiva vas postavijo naravnost med množico, ki v oblakih solzivca okupira prostor pred Mestno občino Maribor. Kot gledalci se morate skupaj odločiti, kateri kameri želite slediti in kako bo to posledično vplivalo na razvoj filma. Tako kot tisti, ki so se takrat dejansko udeležili protestov, imate možnost izbire: ali se boste udeležili nenasilnega protestiranja, ali pa boste sledili množici v divjem pohodu proti mestni občini in še večjemu konfliktu? S takšnimi dilemami se srečujejo protestniki povsod po svetu, ko se znajdejo v trenutku, ki definira pomen in način njihovega upora. Kaj je sploh tista iskra, ki zaneti upor? Kako se protestniki odzivajo na soočenje s policisti? Kaj bi vi naredili v takšni situaciji?

Kako projekcija deluje: The Maribor Uprisings je interaktivni eksperiment v živo, ki ga vodi režiser in ustvarjalci filma. Začne se s kratko razlago poteka diskusije in metodo odločanja gledalcev med projekcijo. Po ogledu filmskega uvodnika se bodo gledalci soočili s prvo izmed večih odločitev – kateri zgodbi/kameri slediti naprej. Vsaka točka odločitve je namenjena krajši razpravi, saj le-ta neizogibno postavlja vprašanja o strategijah in etiki/filozofiji protesta ter zahteva od gledalcev, da skupinsko (z dvigom roke) sprejmejo odločitev o nadaljni obliki mariborskih protestov. Vizualni posnetki, čustvena komponenta njihove izkušnje in morda celo osebna vpletenost v takratne dogodke bodo vplivali na odločitve, ki jih bo občinstvo družno sprejelo.

Pogovora se bodo udeležili režiser, pisec in producent Maple Razsa, ter kritično in aktivno sodelujoča v času protestov in pri projektu Andrej Kuhar in Igor Unuk.


The Maribor Uprisings (Trailer) from Maple Razsa on Vimeo.