Punčka

Originalni naslov: Petite fille
Angleški naslov: Little Girl
Država, letnica:
Francija, Danska, 2020
Trajanje filma: 88 min
Režija: Sébastien Lifshitz
Podnapisi: Slovenščina
Jezik: francoščina

MKC Maribor, Maribor skozi rožnata očala in Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC v sklopu Mavričnega junija v Mariboru vabita na ogled filma Punčka (Petite fIlle), ki bo v sredo, 16. junija, v Parku KC Pekarna ob 21.00 uri. Po filmu sledi kratki pogovor s trans žensko iz Francije, aktivistko pri Zavodu TransAkcija.
Osemletna Sasha je deklica, ki ji je bil ob rojstvu pripisan moški spol. Tako meni sama in takšnega mnenja so njeni starši, ki Sasho razumejo in brezpogojno podpirajo. Stvari v sodobni družbi seveda niso preproste: Sasha se druži z vrstniki, obiskuje šolo in plesne vaje, njen dekliški videz in način oblačenja pa sprožata burne odzive in deklica je nemalokrat predmet izživljanja in nasilnega vedenja. Družba vprašanje spola namreč še vedno dojema črno-belo.
Film je na Festivalu dokumentarnega filma 2021 prejel nagrado za najboljši dokumentarni film na temo človekovih pravic. Nagrado podeljuje Amnesty International Slovenija, tričlanska žirija pa je ob svoji odločitvi zapisala, da je Punčka “tenkočutna in poglobljena študija stiske transspolne osebe, ki se sooča z občutenjem razkola […]. Stiska je še posebej grozljiva zaradi dejstva, da gre za osemletnega otroka, majhno deklico, ki se sooča z nasilnim zavračanjem okolice, da bi sprejela njeno drugačnost.”
Število mest je omejeno, zato te prosimo, da se na dogodek prijaviš preko spletnega obrazca: https://forms.gle/bPhXCxBW5Lg7MdCH9

Udeležba je mogoča ob izpolnjevanju pogoja PCT. Dogodek bo potekal v skladu z navodili in priporočili NIJZ in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe COVID-19.

MAVRIČNI JUNIJ V MARIBORU

Mesec ponosa bomo v letu 2021 že drugič obeležile_i z Mavričnim junijem v Mariboru, celomesečnim programom, ki obsega kulturno-umetniške dogodke, informativne in izobraževalne aktivnosti, spletne vsebine in druge dejavnosti. Letošnji program organiziramo pod sloganom “Zate. Zame. Za nas.” Z njim poudarjamo pomen povezovanja in solidarnosti ne le znotraj skupnosti LGBTQIA+, temveč v družbi nasploh – še posebej v času med in po pandemiji.

O FESTIVALU MEDNARODNI FESTIVAL DOKUMENTARNEGA FILMA DOKUDOC

Ob 10. obletnici Mednarodnega festivala dokumentarnega filma Dokudoc smo poleg septembrskega festivalskega dogajanja zastavili še program v času festivala Lent meseca junija (Dokudoc Lent) ter vsak ponedeljek julija in avgusta v KC Pekarna (poletni ciklus Dokudoc dokumentarna obzorja). Dokumentarni Maribor bomo tako imeli kar 4 mesece, od junija do septembra 2021. V program smo vključili projekcije dokumentarnih vizij in refleksij resničnosti, ki ponujajo razmislek o raznovrstnih aktualnih temah, kot so skupnost, anarhizem, rasizem, korupcija, lgbt+, stanovanjska problematika, žvižgaštvo in mediji, potrošništvo, empatija do živali, šolstvo, zdravstvo, podnebne spremembe… Festival Dokudoc bo v Lutkovnem gledališču Mariboru od 13. In 19. 9. 2021.

Več informacij na www.dokudoc.si.

Partnerji: Mitra – društvo za razvoj avdiovizualno kulturo in medkulturnega dialoga (Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc), MKC Maribor (Maribor skozi rožnata očala), Transakcija, AGD Gustaf, Zofijini ljubimci.