Zgodovina zapuščanja

dokumentarni film, 32 min, 2018, Slovenija, premiera
AGRFT
Režija: Matjaž Jamnik
Spletna stran
Sodni stolp, nedelja, 2.9.2018, ob 20.00 uri

Sinopsis

 

Jožica Gnidica trpi s kronično bolečinskim sindromom – fibromialgijo. Medtem, ko poizkuša živeti z boleznijo, odhaja skrbeti za invalidno mamo. Družinske fotografije in čas, ki ga Jožica z mamo preživi na zapuščeni kmetiji, razkrijejo družinsko zgodbo, ki postavlja vprašanja o neuničljivosti družinskih vezi ter o tem kaj povzroči bolečino.

Ustvarjalci

Režija: Matjaž Jamnik
Scenarij: Matjaž Jamnik
Kamera: Vid Uršič
Montaža: Daša Bezjak
Direktor fotografije: Vid Uršič

Režija

Matjaž Jamnik

Matjaž Jamnik se je rodil 27. 12. 1995. Osnovno šolo je obiskoval v Ljubljani. Kot gimnazijec je nastopal v Šolski impro ligi in skupaj s soigralci leta 2014 osvojil naslov državnega prvaka. Kot dijak se je podpisal pod dve številki šolskega časopisa in v sodelovanju z dijaki viške, bežigrajske in poljanske gimnazije zasnoval Društvo ljubljanskih gimnazijcev ter uredil izvorni številki Novega Dijaka. Film ga je začel zanimati kot študenta primerjalne književnosti. Leta 2015 se je udeležil dvomesečne filmske delavnice NYFA v Firencah in naslednje leto opravil sprejemne izpite na AGRFT za študij filmske režije. Trenutno zaključuje drugi letnik na smeri filmska in televizijska režija.

Filmografija: David (2016), Bližje (2017), Zgodovina zapuščanja (2018).


English

 

Synopsis

Jožica Gnidica suffers with chronic pain syndrome – fibromyalgia. While she tries to cope with the disease, she visits and cares for her crippled mother. Photos of the family and the time Jožica spends with her mother on a neglected farm, reveal a story that questions the unbreakable bonds of the family and the way we choose to understand pain.