Varuhi civilizacij

dokumentarni film, 51 min, 2018, Slovenija, premiera
Staragara, zavod za kulturne dejavnosti
Režija: Erik Valenčič, Miha Mohorič
Spletna stran
Sodni stolp, sobota, 1.9.2018, ob 20.00 uri

Sinopsis

Varuhi civilizacije je dokumentarni film, katerega pobudnik je Erik Valenčič, novinar, ki od leta 2003 poroča o vojnah na Bližnjem vzhodu. Film se osredotoča na Asirsko skupnost, ki je posledice vojne občutila najmočneje. Leta 2003 je v Iraku živelo 1.5 milijona Asircev, danes jih ostaja le še okoli 250.000. V štirinajstih letih so trpeli v rokah vodov smrti, kriminalnih tolp, teroristov in nazadnje tudi Islamske države, ki je uničila veliko večino asirske zgodovinske in kulturne dediščine. Tako se je velika večina Asircev v obupu odločila zbežati, saj vojni in terorju ne vidijo bližnjega konca. Asirci so varuhi civilizacije že osem tisoč let in z njihovim izginotjem Bližnji Vzhod izgublja eno temeljnih identitet, svet pa del svojega človeštva. V dokumentarnem filmu se osredotočamo na Asirce, ki so se navkljub vsemu odločili ostati v Iraku in obnoviti svojo uničeno zgodovinsko, kulturno in versko zapuščino. Film je zgodba o Asircih, vendar je zagotovo tudi zgodba o tem kako je biti človek.

Ustvarjalci

Režija: Erik Valenčič, Miha Mohorič
Scenarij: Erik Valenčič
Kamera: Erik Valenčič, Miha Mohorič
Montaža: Martin Kastelic
Direktor fotografije: Erik Valenčič, Miha Mohorič

Režija

Erik Valenčič

Erik Valenčič je dolgoletni novinar in poznavalec razmer na Bližnjem Vzhodu.
Filmografija:
– Dokumentarna oddaja o Siriji
– Dokumentarna oddaja o Gazi
– Koalicija sovraštva
– Dokumentarna reportaža iz Gaze
– Fronte Kurdistana
– Varuhi civilizacije, dokumentarni film
– Troje svetih, dokumentarni film


English

 

Synopsis

In the year 2003, there were 1.5 million Assyrians living in Iraq. Today only about 250.000 remain. Throughout these 14 years, they have suffered at the hands of death squads, criminal gangs, terrorists and finally Islamic state, which destroyed much of their historical and cultural heritage, so that the vast majority of Assyrians, peace-loving people, decided to flee in desperation as they see no end to war and terror.
Assyrians have been the guardians of civilisation for eight thousands years. With their disappearance, Middle East is losing one of its founding identities and the world a part of its humanity. In a documentary film, we are focusing on Assyrians who decided to stay in Iraq despite all odds and rebuild their historical, cultural and religious heritage that has been destroyed.  It is a story about Assyrians, sure. But it is also a story about being human.