UKRAJINA NA DVEH BREGOVIH

dokumentarni, 50 minut, 2015, Slovenija 

Režija: Vlasta Jeseničnik, Siniša Gačič

Produkcija: RTV Slovenija

Sodni stolp, sobota, 10.9.2016, ob 11. uri.

Prost vstop, vabljeni.

O FILMU


Ukrajino so v zadnjih dveh letih pretresali najbolj dramatični dogodki po razglasitvi neodvisnosti države. Po odstavitvi nekdanjega predsednika Janukoviča si je Rusija priključila Krim, v samooklicanih proruskih republikah na vzhodu države se je začela vojna. Kaj je prinesla Revolucija dostojanstva, kot dogodke na kijevskem Trgu neodvisnosti imenujejo Ukrajinci in kako svojo prihodnost vidijo prebivalci nepriznanih republik v dokumentarcu Ukrajina na dveh bregovih, ki ga je pripravila Vlasta Jeseničnik.

REŽIJA

sl 1 (4)Vlasta Jeseničnik


Vlasta Jeseničnik je diplomirana politologinja mednarodne usmeritve. V Uredništvu zunanjepolitičnih oddaj Televizije Slovenija je zaposlena od leta 1991. Od leta 1996 do 2005 je bila stalna dopisnica RTV Slovenija v Moskvi, šest let pa tudi stalna dopisnica RTV Slovenija v Washingtonu. Po vrnitvi v Slovenijo je bila voditeljica osrednje informativne oddaje TV Dnevnik in zunanjepolitična komentatorka. Kot dopisnica RTV Slovenija se je v Moskvo vrnila septembra 2013. Je avtorica več odmevnih dokumentarnih televizijskih oddaj Mednarodna obzorja o Rusiji, ZDA,Ukrajini,Kitajski in Afganistanu. Kot posebna poročevalka je poročala o vojni v Čečeniji, zlomu režima talibanov v Afganistanu, dramatičnih dogodkih v Kijevu novembra 2013, ki so pripeljali do spremembe oblasti, priključitvi Krima Rusiji in vojni na vzhodu Ukrajine. Je prva slovenska novinarka, ki je stopila v zapor za teroristične osumljence v Guantanamu na Kubi in edina slovenska novinarka, ki je s Haitija poročala o katastrofalnem potresu , ki je to državo prizadel januarja 2010.

Leta 2002 ji je Društvo novinarjev Slovenije podelilo nagrado Consortium veritatis za izstopajoče novinarske stvaritve v letu 2001 ,bralke in bralci revije Jana pa so jo izbrali za Slovenko leta 2001.

USTVARJALCIRežija: Vlasta Jeseničnik, Siniša Gačič
Scenarij: Vlasta Jeseničnik
Kamera: Matija Maček
Montaža: Zlatjan Čučkov
Direktor fotografije:
Producent: Vojko Fakin
Zvok: Robert Sršen
Urednik: Aleš Malerič
Produkcija: RTV Slovenija

ENG


For the past two years, Ukraine has been in turmoil due to the most dramatic events after the country declared its independence. After Yanukovich was deposed, Russia annexed Crimea and war erupted in the two self-proclaimed pro-Russian republics in the east of the country. What has brought about the Revolution of Dignity, as the events at Kiev’s Independence Square are called by Ukrainians? And what kind of future do the inhabitants of the two unrecognised republics envision? These topics are tackled by the journalist Vlasta Jeseničnik in her documentary Ukraine – On Opposing Sides.