To return / Vrniti se

 

David Fedele, Kumut Imesh
81 min, 2018, Avstralija

Sodni stolp, nedelja, 2.9.2017, ob 22.00 uri.

Sinopsis

 

Zgodbe migrantov in beguncev z Zahodne Afrike so v vseh teh letih pripovedovane le s strani tujih novinarjev. Zdaj je pred vami osebna zgodba enega izmed takšnih beguncev.
Vrniti se je film o popotovanju, spominih in novinarskem raziskovanju Kumuta Imesha, begunca iz Slonokoščene obale, ki trenutno živi v Franciji. Kumut se odloči vrniti v Afriko in se s kamero v rokah še enkrat podati na nevarno begunsko pot. Kumut gre na pot sam, na filmski trak snema svojo pot in v filmu nastopa tako kot glavni protagonist kakor oseba za kamero. Potovanje na eni izmed najbolj nevarnih migrantskih poti na svetu razkriva težko človeško borbo za svobodo in dostojanstvo. Gre za kontroverzni filmski eksperiment, pogumno potovanje in edinstveno sodelovanje med ustvarjalecv filma in begucem – ki pa ne ostane brez posledic.

Festivali

 

Uradni izbor na Festivalu migrantskega filma Slovenija 2018, na Ethnocineca mednarodnem festivalu dokumentarnega filma v Avstriji 2018, na Mednarodnem filmskem festivalu v Kongu 2018 (…)

English

 
Synopsis

For years, the stories of West African migrants and refugees have been told through the lenses of foreign journalists. Now there is a story from the inside.
Part road-trip, part memoir, part journalistic investigation, REVENIR follows Kumut Imesh, a refugee from the Ivory Coast now living in France, as he returns to the African continent and attempts to retrace the same journey that he himself took when forced to flee civil war in his country … But this time with a camera in his hand.
Traveling alone, Kumut will be documenting his own journey; both as the main protagonist in front of the camera, as well as the person behind it, revealing the human struggle for freedom and dignity on one of the most dangerous migratory routes in the world.
A controversial film experiment, a courageous journey and a unique collaboration between filmmaker and refugee; which is not without consequences.