The Unindentified (Bih, Srb, Kos) / 40 min / 2015, Marija Ristić, Nemanja BabićDokumentarni film The Unidentified razkrije kdo so bili poveljniki, ki so odgovorni za nekatere izmed najbolj brutalnih napadov v času vojne na Kosovu. Gledalec se vrne v leto 1999, ko so NATO sile začele bombardirati Srbijo z namenom, da bi zaustavili represijo predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića nad albansko manjšino na Kosovu. V cilju,da bi dosegel svojo željo po etnično čisti Srbiji, Milošević zbere vse vojaške sile in jih pošlje v vojno, za katero je verjel, da je pravična. Etnično mešano mesto Peja je bilo med nabolj prizadetimi. V nekaj dneh je bilo umorjenih več kot 120 civilov – kosovskih Albancev, njihova telesa pa so bila prenešena v masovno grobnico v Srbiji. Šestnajst let po tem, ko so se zgodila kriminalna razdejanja, tisti, ki so poveljevali napadom živijo mirno življenje v srbski prestolnici in navkljub dokazom, ki obstajajo, nikoli niso kazensko odgovarjali.

 

KOLOFON


Režiser: Marija Ristić, Nemanja Babić, Scenarij: Marija Ristić, Gordana Igrić, Direktor fotografije: Astrit Perani, Animacija: Marija Ristić, Nemanja Babić, Montaža: Nemanja Babić, Romana Vujasinović, Janko Baljak, Glasba: Janja Lončar, Zvok: McGuffin produkcija , Producent: Gordana Igrić, Produkcija: Balkanska istraživačka mreža, BIRN

SYNOPSIS


It takes viewers back to spring 1999, when NATO forces started bombing Serbia in an attempt to end Yugoslav President Slobodan Milosevic’s repression of the country’s Albanian minority in its province of Kosovo. In order to achieve his long-desired goal of an ethnically-cleansed Serbia, Milosevic united his forces, both army and police, to wage a war which he believed was just. The ethnically-mixed town of Peja suffered the most. More than 120 Kosovo Albanian civilians were killed in the course of a few days, while their bodies were transported to mass graves in Serbia. Sixteen years after the crimes were committed, those who commanded the attacks and cover up operations live peacefully in the Serbian capital, and despite the evidence that exists, they have not been prosecuted.