Sočasje

dokumentarni film z igranimi rekonstrukcijami, 52 min, 2018, Slovenija, premiera
Casablanca
Režija: Miha Vipotnik
Sodni stolp, nedelja, 2.9.2018, ob 16.00 uri

Sinopsis

Film govori o pesniku – protagonistu filma, ki ob izidu svoje nove zbirke pesmi prejme sporočilo o najdbi davno izgubljenih video posnetkov pokojnega pisatelja, pesnika in esejista Jureta Detele. Zgodba o izgubljenih dokumentarnih posnetkih v filmu je resnična. Po naključju najdeni posnetki, so hkrati tudi redka introspekcija v samo bistvo umetniškega ustvarjanja. Jure na najdenih posnetkih govori proti vsiljivim metaforam, ki zožujejo pomen izrečenega. Govori o evokaciji vzvišenega, ki ne dopušča nikakršnih prenesenih pomenov. Skozi zvočno pokrajino neke davno minule mladosti se pesnik sprašuje o smislu, iskrenosti in svojem uspehu in pesniški slavi. Neposredni vzrok pesnikove smrti je bila njegova zavrnitev antibiotikov z utemeljitvijo, da gre v laboratorijskih poskusih pri razvoju zdravil za mučenje živali. Film govori o Juretovi doslednosti in značaju, ko se je odpovedal literaturi in nazadnje tudi svojemu življenju – v prid Življenja – pa čeprav zaradi ene same miši ali vrabca.

Ustvarjalci

Režija: Miha Vipotnik
Scenarij: Miha Vipotnik
Kamera: Aoun Mansour
Montaža: Miha Vipotnik
Direktor fotografije: Aoun Mansour
Dokumentarno film s igranimi rekonstrukcijami.
Scenografija: Mateja Medvedič
Maska: Anja Godina
Kostumografija: Nina Gorišek
Glavna vloga: Andraž Polič

Režija

Miha Vipotnik

Miha Vipotnik je interdisciplinarni in multimedijski umetnik, slikar ter televizijski in filmski režiser. Po končanem podiplomskem študiju Videa in televizije na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, leta 1987 kot Fulbrightov štipendist odide v ZDA, kjer nadaljuje s podiplomskim študijem filma. Med leti 1989-1994 v Los Angelesu dela za filmsko industrijo,od leta 2002 poučuje v Ljubljani, Libanonu, na Hrvaškem, v Mongoliji in Kirgizistanu.
Podpisan pod mnogo likovnih razstav, interdisciplinarnih del in instalacij, televizijskih in video del ter dokumentarnih filmov v slovenski in tuji produkciji.


English

 

Synopsis

“The time of my life depends on other things, it does not depend on me. What depends on me is whether i choose to live in the time that is given to me.” Seneca

The film speaks about a poet – The Protagonist, who receives a message at the release of his new poetry collection that the long lost video tapes of the late author, poet and director Jure Detela have been found.