Sine Legibus – po poteh 1976

dokumentarni film, 70 min, 2018, Slovenija, predpremiera
Filmservis d.o.o.
Režija: Milena Olip
Spletna stran
Sodni stolp, sreda, 29.8.2018, ob 20:00 uri 

Sinopsis

Misli 105-letne Mice Olip, dobijo glas in nas popeljejo v leto 1976 na dvojezično južno Koroško. Avstrijske zvezna vlada po vsej Avstriji izvede takoimenovano ugotavljanje manjšin-ljudsko štetje. Ta naj bi bilo podlaga za postavitev dvojezičnih krajevnih napisov. Slovenska narodna skupnost na Koroškem se odloči kljubovati preštevanju. V majhni gorski vasici Sele se štirje fantje odločijo za »akcijo« posebne vrste, ugrabitev volilne skrinje.

Ustvarjalci

Režija: Milena Olip
Scenarij: Milena Olip
Kamera: Gregor Kitek
Montaža: Gorazd Kernel
Direktor fotografije: Gregor Kitek
Asistenti kamere: Rok Ponikvar, Luka Likar, Matej Zagorc
Snemalca zvoka: Simon Dvornik, Matej Zagorc, Luka Likar
Montažer: Gorazd Kernel
Grafična oblikovalka: Maruša Koželj
Kolorist:Teo Rižnar, Nuframe
Oblikovalec zvoka: Boštjan Kačičnik, Zvokarna

Glavni nastopajoči:
dr. Anton Pelinka
dr. Matevž Grilc
Flori Jug
Marjan Olip
Nanti Olip
Peter Olip

Režija

Milena Olip

Rojena leta 1982 v Celovcu. Je pripadnica slovenske manjšinena avstrijskem Koroškem. Leta 2000 je maturirala na slovenski gimnaziji v Celovcu in študij nadaljevala na pedagoški akademiji v Celovcu. Po uspešnem sodelovanju na avstrijskem filmskem festivalu Diagonale leta 2003 se je odločila za študij filmske režije na Ljubljanski AGRFT. Posnela je že več kratkih in dokumentarnih filmov ter TV-dramo.
Film Sine Legibus – po poteh 1976 je režiserkin prvi celovečerni film.


 

English

 

Synopsis

Thoughts of 105-year old Mice Olip take us to bilingual south Carinthia in the year 1976. Austrian goverment orders a nationwide count, so-caled assessing the existence of minority. The results would serve as a base for instalment bilingual signs. Slovenian Carinthian minortiy choses to boicott the count. Four boys from small mountain village Sele decide for special type of »action«. The kidnaping of ballot box.