Prisluhni Londonu

dokumentarni film, 26 min, 2017, Slovenija
Amir Muratović
Režija: Amir Muratović
Spletna stran
Sodni stolp, četrtek, 30.8.2018, ob 20.00 uri

Sinopsis

Film Prisluhni Londonu (naslov se veže na film Listen to Britain iz leta 1942) se poskuša približati govorici dokumentarnega filma izključno s stop motion animacijo. V ta namen je bilo med enomesečnim bivanjem v Londonu posnetih 36.000 fotografij, ki so nato obdelane z različnimi algoritmi. V filmu pet Londončanov, ki so se v mesto priselili kot umetniki, ekonomski migranti ali begunci, pripoveduje o tem, kako se mesto spreminja. To so: Tadej Zupančič, publicist in izvrsten poznavalec Londona, Vesna Marić, avtorica vodičev za Lonely Planet, Vesna Petrešin, konceptualna umetnica in predavateljica, Rok Predin, animator ter Ilhami Ozkan, lastnik lokala Bricklayer’s Arms v Shoreditchu, kjer se je rojevala BritArt scena. Govorijo o gentrifikaciji in kapitalističnem pohlepu, o delavskih četrtih, pozabljenih predelih mesta, ki jih najprej zasedejo umetniki in modni oblikovalci, nato pa se čez noč spremenijo v zaželene in drage soseske.

Ustvarjalci

Režija: Amir Muratović
Scenarij: Amir Muratović
Kamera: Amir Muratović
Montaža: Amir Muratović
Direktor fotografije: Amir Muratović

Režija

Amir Muratović

Amir Muratović je režiser in arhitekt. Ustvaril je številne dokumentarne filme Televizije Slovenija, med njimi Bila so Titova mesta, Leteti!, Majoš, Fabiani : Plečnik, Kruhovo leto, Druga generacija, Triglav in Đuro. V eksperimentalnih filmih raziskuje preplet animiranega in dokumentarnega; taki so filmi Portreta z ozadjem in Utrinki iz snemajna, Gibanje v podobah, Iz življenja knjig, Gledam oči, Po toku ter Impresija velemesta, ki je nastal med bivanjem v rezidenci v Berlinu.


English

 

Synopsis

Five Londoners (Tadej Zupančič, Vesna Marić, Vesna Petrešin, Rok Predin, Ilhami Ozkan) who moved into the city as artists, economic migrants or refugees, talk about the city and its changes: about gentrification and capitalist greed, about working-class areas, the city’s dodgy neighbourhoods that, after being occupied by artists and fashion designers, turn into trendy, expensive districts.