VSEBINA

trajanje filma: 51 min.

Zlatko Zahovič je legenda evropskega nogometa in prvi nogometaš, ki je v času samostojne Slovenije nastopal za evropske velikane. V letu 2012 bo prevzel vlogo ambasadorja Evropske prestolnice kulture, saj je svojo zmagovito evropsko nogometno kariero začel prav pri portugalskem prvoligašu Vitoria iz Guimara~esa, mesta, ki si v letu 2012 z Mariborom deli naziv Evropske prestolnice kulture. Dokumentarni film o slovenskem nogometašu je več kot le zgodba o nastajanju slovenske nogometne pravljice, je tudi zgodba o oblikovanju novih družbenih idolov in nove oblike zabave ter o zavzemanju različnih vlog in pozicij. Čeprav je bilo o Zahoviču že dosti napisanega, pa se njegovega življenja ni resno lotilo še nobeno avdiovizualno delo. »Pregnani mojster« bo sestavljanka arhivskega gradiva in sodobnih intervjujev, ki bodo gledalcu pomagali dopolniti sliko o tem izjemnem športniku.

 

O AVTORJU

Boris Jurjaševič
Rojen 1955 v Slovenj Gradcu. V Mariboru obiskoval osnovno šolo, gimnazijo in VEKŠ, na kateri je diplomiral na prvi stopnji leta 1976. Med študijem ekonomije je ustanovil amaterski filmski klub »Paranoja film«. S prijatelji posnel nekaj kratkih igranih filmov na super8mm. Nato se je preselil v Ljubljano, kjer je študiral FTV režijo na AGRFT Ljubljana in leta 1984 diplomiral. Zdaj živi in dela v Ljubljani. Režira in piše scenarije.

Filmografija:
Celovečerni filmi:
TRIJE PRISPEVKI K SLOVENSKI BLAZNOSTI – omnibus VIBA FILM
( KRONIKA NEKE NOROSTI – Badjurova nagrada) 1983
LJUBEZNI BLANKE KOLAK 1986 VIBA FILM
SRČNA DAMA 1991 E-MOTION FILM/VIBA FILM
BLUES ZA SARO 1998 CASABLANCA
DERGI&ROZA v kraljestvu svizca 2003 VPK/CASABLANCA

Celovečerni TV film
MARKO SKAČE – TV Slovenija 2010

Dnevna nadaljevanka
STRASTI(20 epizod po 30 min.) 2009

Izobraževalna serija
TO JE MOJ POKLIC(6 oddaj po 25min.)

Otroške TV nadaljevanke:
JUNAKI PETEGA RAZREDA ( 3deli po 30 minut ) 1994 TV Slovenija
MOJ PRIJATELJ ARNOLD ( 5 delov po 30 minut ) 1996 TV Slovenija

Kratki igrani filmi
ETUDA ZA PLESALKO IN FILMARJA 1980 (študentska Prešernova nagrada in Badjurova nagrada) AGRFT
TRIPTIH AGATE SCHWARZKOBLER 1981 AGRFT
RAHEL STIK 1982 AGRFT
OBISK 1985 VIBA FILM
AMERIŠKA NEDELJA 1991 CASABLANCA

Dokumentarni filmi (v dolžini 50 in več minut)
To je moja država, druge nimam
Enigma Turoff ( portret zdravilca Stephena Turoffa )
Razsvetljeni človek ( portret pisatelja Martina Kojca )
Portret Ljube Prenner
En sam Vasko ( portret sodnika in pisateljaVaska Poliča )
Nebesa pod Triglavom
Razkrite plasti ( 25min.)
Slovenija gre naprej
Dotik sveta ( portret arhitekta Janeza Hacina )
Medprostori ( portret pisatelja Zdenka Kodriča )
Igralec o igri ( ob jubileju igralca Radka Poliča )

 

FILMSKA EKIPA
režiser: Boris Jurjaševič
scenarist: Jurij Hudolin, Jaka Lucu
produkcija: VPK, 2012
speltna stran: www.vpk.si