Peter vs. Harry

dokumentarni film, 55 min, 2018, Slovenija
Senca Studio
Režija: Ida Weiss
Spletna stran
Sodni stolp, četrtek, 30.8.2018, ob 18.00 uri

Sinopsis

Peter vs. Harry je enourni dokumentarni portret v Ljubljani živečega nemškega vsestranskega umetnika Petra Braatza.
Film se v prvi vrsti osredotoča na prikaz njegovega filmskega in glasbenega opusa, skozi njegovo pripoved pa izvemo tudi kako je potekala njegova umetniška pot, ki je bila vedno tesno povezana z glasbo. Prelomno je bilo srečanje s punkom in ustanovitev punk skupine S.Y.P.H., ki še danes velja za kulten nemški bend. Potreba bo umetniškem izražanju ga je nato vodila k filmu in na študij filmske režije na berlinsko filmsko akademijo DFFB. Po poroki z Majo Weiss se je preselil v Slovenijo, kjer še vedno vztraja v svojem filmskem izrazu, čeprav ta nikoli zares ni bil razumljen, kar je imelo vedno za posledico tako pomanjkanje priznanja kot tudi nenehno finančno negotovost.

Ustvarjalci

Režija: Ida Weiss
Scenarij: Ida Weiss
Kamera: Mitja Ličen
Montaža:Jurij Moškon
Direktor fotografije: Mitja Ličen
Nastopajo: PETER BRAATZ/HARRY RAG
CHRIS ECKMAN, ALEXANDER PEČNIK, ANDRIJA PUŠIĆ, MILAN ERIČ, TOMO KRIŽNAR, MAJA WEISS, ŽIGA KORITNIK, AUGUST BRAATZ, LARISSA BRAATZ

Režija

Ida Weiss

Ida Weiss v flmski produkciji deluje od leta 1994. Multimedijsko produkcijo je diplomirala na Inštitutu in akademiji za multimedije v Ljubljani.
Leta 1998 je skupaj s sestro, režiserko Majo Weiss, ustanovila podjetje za flmsko in video produkcijo ter distribucijo Bela Film d.o.o. Od začetka je njegova direktorica in producentka vseh flmov, ki so nastali v njegovi produkciji. Od leta 2005 vodi tudi zavod za kulturne dejavnosti Senca Studio, katerega dolgoročna usmeritev je produkcija vsebin za otroke in mlado občinstvo ter vzgojno-izobraževalne dejavnosti.
Kot producentka je samostojno producirala preko 40 flmov.
Filmi produkcije Bela flm so bili predstavljeni na več kot 250 festivalih, med njimi tudi v Berlinu in Cannesu ter prejeli številne nagrade in nominacije, med ostalimi tudi nominacijo Evropske flmske akademije za najboljši prvenec (Varuh meje). V letih 2001 do 2004 je bila producentka igranega programa na RTV Slovenija, do leta 2008 pa je veliko delala tudi kot direktor flma in/ali izvršna producentka (med drugim pri flmih Uglaševanje Igorja Šterka, Slepa pega Hanne A.W. Slak, Plan B Urške Kos in Bankirke Varje Močnik). Leta 2017 je režirala svoj prvenec Peter vs. Harry (55 min., Festival dokumentarnega flma, Ljubljana).


English

 

Synopsis

A portrayal of Peter Braatz, a German-Slovenian artist, musician, cinematographer, screenwriter and director, who also goes by the name of Harry Rag. Braatz, who came onto the German punk scene in late 1970s and ’80s as lead singer of S.Y.P.H., is primarily a documentary filmmaker whose works are often misunderstood and rejected. Peter vs. Harry features insightful interviews with Braatz’s colleagues and friends, as well as family members.