NOVO MESTO GLASBE

dokumentarni, 53 minut, 2015, Slovenija

Režija: Mitja Sočič

Produkcija: Zavod Vesnik in Dolenjski muzej Novo mesto

Sodni stolp, petek, 9.9.2016, ob 15. uri.

Prost vstop, vabljeni.


Novo mesto glasbe je prvi slovenski dokumentarec, ki postavi v središče pozornosti popoularnoglasbeno zgodovino nekega slovenskega kraja. Novo mesto je bilo vselej (tudi) glasbeno mesto, z glasbeniki in bendi, ki svojega izraza niso nujno krojili zgolj po meri popularnoglasbenih trendov, pač pa so znotraj bolj ali manj aktualnih glasbenih tokov uspeli razviti svojstven izraz in tudi zato segli prek Karteljevega (dolenjskih Trojan). Avtor filma Mitja Sočič je v obsežni raziskavi povzel dolenjsko glasbeno sceno, od legendarne skupine Rudolfovo, ki je nastala sredi 60-tih, do danes daleč najprepoznavnejših glasbenikov dolenjske glasbe, skupine Dan D, in jo umestil v slovenski in svetovni popularnoglasbeni kontekst. V filmu nastopajo številni ugledni in prepoznavni glasbeniki, producenti, kritiki in uredniki (Tokac, Zoran Predin, N’Toko, Dragan Bulič, Alan Vitezič, dr. Jože Vogrinc, Andrej Karoli, Janez Hace, Žare Pak, dr. Gregor Tomc idr.).

Film je sicer del multimedijskega projekta, ki obsega še obsežno razstavo in zbornik, ki ju je  tako kot film – podpisal Mitja Sočič.

Film je po odmevni premieri, oktobra 2015 v Novem mestu, doživel številne priložnostne in festivalske projekcije, med drugim ga je bilo moč v letošnjem poletju videti na 12. Grossmannovem festivalu fantastičnega filma in vina 2016 (Ljutomer), v tekmovalnem programu festivala Hrupni maček, na 7. Solo Positivo Film Festivalu 2016 (Opatija), v tekmovalnem programu Regio ‘n’ Roll in na 16. festivalu Dobimo se pred Škucem (Ljubljana).