Nori dnevi

dokumentarni film, 75 min, 2018, Slovenija
Petra Pan film
Režija: Damian Nenadić
Spletna stran
Sodni stolp, petek, 31.8.2018, ob 18.00 uri

Sinopsis

Maja in Mladen trpita zaradi različnih duševnih stisk. Ne štejeta se za duševno bolne, vendar duševno raznolike. Po več letih zdravljenja pod strogim zdravniškim nadzorom in številnih tablet, se odločita za drugačen pristop k zdravljenju svoje duševne stiske. Borita se ne samo proti očitni diskriminaciji, temveč se odločita spregovoriti o svojih čustvenih težavah – in to storita neposredno v kamero. Z jemanjem 15 tablet na dan, ki jima jih predpisujejo njihovi zdravniki, je to edina medicinsko zdravljenje, ki ga prejmeta. Težko je pričakovati, da se jima bo duševno zdravje kadarkoli izboljšalo. Namesto terapevtske pogovora s psihiatrom, pričneta odkrito govoriti v kamero, delita svoja najgloblja čustva in strahove ter pokažeta, kako zdravstveni sistem deluje do uporabnikov.

Ne nazadnje, Maja in Mladen si želita zgolj počutiti se kot normalna, sprejeta in izpolnjena človeška bitja. Maja želi postati Mike – močan in brezkompromisen moški v plavalnih hlačah Speedo in Mladen želi najti žensko svojega življenja in se osvoboditi vpliva duhovnika in konservativne družine.

“Nori dnevi” je kombinacija opazovalnega dokumentarca in participativnega snemanja, ki bo zajel globino tistega, kar je človeku najpomembnejše – občutek varnosti.

Ustvarjalci

Režija: Damian Nenadić
Scenarij: Damian Nenadić
Kamera: Maja Šćukanec, Mladen Bađun, Damian Nenadić, Srđan Kovačević
Montaža: Sandra Bastašić
Direktor fotografije: Maja Šćukanec, Mladen Bađun, Damian Nenadić, Srđan Kovačević
Producent: Oliver Sertić
Ko-producentka: Petra Seliškar
Izvršna producenta: Tibor Keser, Brand Ferro
Oblikovanje zvoka: Martin Semenčić
Mix: Julij Zornik, Ivan Zelić
Glasba: Filip Sertić
Barvna korekcija: Jure Teržan, Martina Lajtner
Produkcija: Restart, Hrvaška v ko-produkciji s Petra Pan Film, Slovenija
Podpora: Hrvaški avdiovizualni center, Slovenski filmski center, MEDIA – razvoj, Mesto Zagreb
Razvoj projekta: EURODOC, Ex-Oriente Film, East Doc Platform, Dragon Forum
Distribucija v Sloveniji: Nika Gričar

Režija

Damian Nenadić

Damian Nenadić se je rodil leta 1979 v Zagrebu, kjer je diplomiral iz filmske in televizijske fotografiji na Akademiji za dramsko umetnost in biologije na Filozofski fakulteti. Nato je vrsto let delal kot veterinarski trener z opicami in morskimi levi v živalskem vrtu ter v projektih reševanja in varovanja živali na Portugalskem, v Španiji, Franciji in na Hrvaškem. Njegove fotografije, razstavljene na številnih razstavah, posebej poudarjajo odnos med človekom in naravo. Trenutno dela kot samostojni fotograf, direktor fotografije in glasbeni video režiser. Pred Norimi dnevi (2018) je posnel kratek dokumentarni film Umetnik na dopustu (2015) v so-režiji s Sandro Bastašić.


English

 

Synopsis

Mladen and Maja enter maturity, shackled by demons from the past and with handfuls of pills that their psychiatrists keep offering them instead of therapeutic conversation. In a direct and spirited way and through the protagonists’ point of view, the film takes us to the usually hidden and, for most, an uncomfortable or even offensive world of people who are psychologically “different”, easily discarded by society and branded as patients.