Navigare necesse est

dokumentarni film, 51 min, 2017, Slovenija
Arsmedia d.o.o.
Režija: Radovan Čok
Spletna stran
Sodni stolp, sobota, 1.9.2018, ob 16.00 uri

Sinopsis

Slovenska prisotnost ob morju je vsaj tisočletna in ravno tako stara je želja po lastnem pomorstvu. Uresničila se je lahko šele po koncu druge svetovne vojne s priključitvijo tega delčka jadranske obale matični domovini. Trgovska mornarica in pripadajoče panoge, kot sta pomorsko šolstvo in pristaniška dejavnost, so pomembni tvorci pomorske identitete naroda. Film, ki je nekakšna zgoščena kronologija nastanka in hitrega razvoja slovenskega ladjarskega podjetja, prepletena s spomini pomorcev, ki so s pravo mero pomorskega znanja in avanturizma pogumno zapluli na vsa morja in oceane sveta, odstira pogled na to premalo znano in prehitro pozabljeno obdobje naše polpretekle zgodovine.

Ustvarjalci

Režija: Radovan Čok
Scenarij: Radovan Čok
Kamera: Radovan Čok
Montaža: Gorazd Kernel
Direktor fotografije: Radovan Čok
Skladatelj: Boštjan Perovšek
Snemalec zvoka: Boštjan Perovšek
Oblikovalec zvoka: Boštjan Kačičnik

Režija

Radovan Čok

Po študiju na Pedagoški akademiji se je povsem posvetil najprej fotografiji, nato tudi filmu. Kot direktor fotografije je leta 1980 debitiral s filmom F. Slaka Krizno obdobje. Od takrat je kot avtor fotografije sodeloval pri dvajsetih celovečernih igranih filmih in televizijskih dramah, ter posnel preko sto dokumentarnih in kratkih igranih filmih. Za svoje delo je bil tudi večkrat nagrajen. Vzporedno s filmskim ustvarjanjem se je ves čas ukvarjal tudi s pedagoškim delom, kot predavatelj na večih šolah in vodja filmskih delavnic. Svoje dolgoletne izkušnje in pedagoško prakso je leta 2014 strnil v knjigi »Kako ujeti gibljive podobe«. V zadnjem času se je kot scenarist in režiser preizkusil tudi v dokumentarnem filmu.

Izbrana filmografija

• Krizno obdobje / The Time of Crisis (režiser/directed by Franci Slak)
• Decembrski dež / December Rain (režiser/directed by Božo Šprajc)
• tv serija Pripovedke iz medenega cvetličnjaka / a serial Tales From The Honey Flowerhouse (režiser/directed by Božo Šprajc)
• Operacija Cartier / Operation Cartier (režiser/directed by Miran Zupanič)
• Striptih / Stryptych (režiser/directed by Filip Robar Dorin)
• Barabe / Rascals! (režiser/directed by Miran Zupanič)
• Prehod / Transition (režiser/directed by Boris Palčič)
• Piran – Pirano / Piran – Pirano (režiser/directed by Goran Vojnović)
• Le voci nel buio/ Glasovi v temi / Voices In The Dark (režiser/directed by Rodolfo Bisatti)
• Čefurji raus! / Chefurs raus! (režiser/directed by Goran Vojnović)
• Komedija solz / A Comedy of Tears (režiser/directed by Marko Sosič)


English

 

Synopsis

For as long as a millennium the Slovenians had lived by the sea and dreamed about having their own shipping. The long lasting dream came true only after the WW II. when a little piece of the Adriatic Coast was annexed to the paternal homeland. The merchant navy and corresponding industries like the Faculty of Maritime Studies and the dock services were important creators of the national naval identity. The film Navigare Necesse Est is a compact chronology of the beginnings and rapid development of the Slovenian shipping corporation, intertwined with the memories told by the seamen, who with the right extent of naval knowledge and adventurism bravely sailed over every sea and ocean of the world. The film reveals less known and too soon forgotten parts of the Slovenian history.