My Way 50 – Med iskanim in najdenim svetom

dokumentarni film, 92 min, 2018, Slovenija
Zavod Maja Weiss
Režija: Maja Weiss
Spletna stran
Sodni stolp, petek, 31.8.2018, ob 22.00 uri

Sinopsis

Maja Weiss v prvi osebi, vedno angažirana, v iskanju resnice in filmskih projektov, s katerimi je od nekdaj izpostavljala zamolčano, nevidno, nezaželeno. V filmih se je ukvarjala s Černobilom, Nubami, Darfurjem, vojno za vodo, žrtvami totalitarnih režimov, ostanki nekdanje skupne države, delavskim razredom, nacionalizmom, ksenofobijo, tudi z begunci – daleč pred begunskim valom. Obenem si je ustvarila družinsko okolje, ki deluje kot neke vrste zadruga in vztraja kljub sodobnemu antikulturniškemu ozračju.

Ustvarjalci

Režija: Maja Weiss
Scenarij: Maja Weiss
Kamera: Alexander Pečnik, Maja Weiss, Peter Braatz, August Braatz , Bojan Kastelic in drugi
Montaža: Svetlana Dramlić
Direktor fotografije: Alexander Pečnik
Glasba: Chris Eckman & The Frictions
Tonska obdelava: Julij Zornik

Režija

Maja Weiss

Maja Weiss (1965) spada v srednjo generacijo slovenskih filmarjev, ki so ustvarjali v samostojni Sloveniji (26 let) in so utirali pot slovenskemu filmu na svetovne festivale filma in televizije. Je prva slovenska ženska režiserka celovečernega igranega filma za velika platna, Varuha meje (2002), ki je prejel več mednarodnih nagrad, med drugim na Berlinalu za najbolj inovativen evropski film – nagrada Manfred Salzgeber – in nominacijo Evropske filmske akademije – Fassbinderjevo nagrado. Največji mednarodni uspeh na dokumentarnem področju sta doživela film Cesta bratstva in enotnosti (1998), ki je bil na IDFI v Amsterdamu uvrščen med tri najboljše celovečerne digitalno posnete dokumentarce na svetu, in film Fant pobratim smrti (1991), ki je prejel srebrnega goloba v Leipzigu. Filmi v soavtorstvu s Tomom Križnarjem o Sudanu (Nuba, čisti ljudje, 1999, Dar Fur, vojna za vodo, 2007, Oči in ušesa Boga, 2012) so bili prikazovani in nagrajevani po vsem svetu, tudi z nagrado Amnesty International.

Posnela je več kot 40 filmskih in TV-izdelkov, vseh žanrov. S sestro Ido Weiss je soustanoviteljica Bela filma (20 let, www.belafilm.si) in direktorica Zavoda Maja Weiss (7 let). Od leta 2016 je predavateljica na višji strokovni šoli ESNM v Novem mestu.


English

 

Synopsis

Biographical feature about the time that Maja Weiss has, during the three decades of her career, experienced and recorded on her films, which she signs as a directress, screenwriter, or camerawoman. The film is an insight into the life and work of the directress: it reveals her personal ‘rosebud’ and describes her socially critical outlook on the society since Tito’s death in 1980 to the present days of rampant terrorism, refugee crises, and unemployment.