LJUBEZENSKA ODISEJA

dokumentarni, 83 minut, 2014, Hrvaška, Nizozemska

Režija: Tatjana Božić

Produkcija: Boudewijn Koole, Iris Lammertsma, Nenad Puhovski, Lidija Zelović

Salon uporabnih umetnosti,

ponedeljek, 5.9.2016, ob 20.30 uri.

Prost vstop, vabljeni.

O FILMU


Režiserka Tatjana Božić po vrsti neuspelih poskusov znova odkrije ljubezen svojega življenja. Ko pa ji zopet grozi, da bo šla zveza po zlu, se zave, da mora obrniti nov list. Tokrat ji mora uspeti. Zato se odloči obiskati peterico svojih bivših v Moskvi, Hamburgu, Londonu in Zagrebu, da bi ugotovila, zakaj ji je v vsakem razmerju spodletelo. S krepko dozo samoironije in iskrene strasti razgalja svoje pretekle zveze in sooča sebe ter svoje bivše ljubimce z vso kompleksnostjo in nelagodjem sodobne ljubezni.

Ljubezenska odiseja je duhovit, intimen in neusmiljeno odkrit avtoportret hrvaške dokumentaristke Tatjane Božić, ki se v odločnem iskanju svetega grala trajne ljubezni odpravi po poteh razpadlih zvez.

»Po nizu neuspešnih razmerij sem sklenila, da se te teme lotim na humoren način. V pogovoru s prijateljicami sem dobila občutek, da je ženska vedno tista, ki opravi težaško delo v odnosu, ki se žrtvuje, če hočete. Temu sem se hotela posvetiti v filmu. Nato pa sem spoznala Rogierja. Za oba je bila to ljubezen na prvi pogled in že v nekaj tednih sem bila noseča in se preselila na Nizozemsko. Žarišče filma se je premaknilo. Ni šlo več za odnose na splošno, pač pa za vprašanje, kaj se moram naučiti o sebi, da bi lahko najina zveza uspela. Film ni bil več tisto, kar sem si začrtala. Na začetku sem mislila, da bom posnela lahkoten, duhovit film, ki bo nagovarjal ženske kot take. Mislim, da še vedno nagovarja veliko žensk, toda zdaj gre veliko globlje. Še vedno je precej smešen, ampak hkrati je to zdaj čustveni tobogan, na katerem doživljam svoje vzpone in padce Tatjana Božić, režiserka in soscenaristka

REŽIJA

Tatjana Bozic_Photo Wineke Onstwedder_DSC8309Tatjana Božić


Tatjana Božić (1971, Karlovac) je v devetdesetih študirala novinarstvo in nato filmsko režijo v Moskvi. Za diplomski kratki dokumentarni film Provincijalke (v sorežiji s Frankom Muellerjem) je leta 1996 prejela nagrado za najboljši ruski dokumentarni film na festivalu v Jekaterinburgu. Kot avtorico jo zanimata kreativni dokumentarni pristop in kombinacija različnih filmskih form in zvrsti. Režirala je več kot 20 dokumentarnih kratkometražcev, kot režiserka in snemalka pa dela tudi v televizijski produkciji. Na Hrvaškem je leta 1999 soustanovila neprofitno produkcijsko hišo Fade In. Trenutno živi in dela v Amsterdamu.

USTVARJALCIRežija: Tatjana Božić
Scenarij: Tatjana Božić, Alexander Goekjian
Fotografija: Ton Peters
Montaža: Boudewijn Koole
Glasba: Alex Simu
Produkcija: Boudewijn Koole, Iris Lammertsma, Nenad Puhovski, Lidija Zelović
Nastopajo: Tatjana Božić, Rogier Kappers, Pavel Kraminov, Frank Mueller, Jacob Nell, Vjeran, Pavlinić, Daria Aslamova
Distribucija v Sloveniji: Demiurg

ENG


In a last desperate effort to save her relationship with the man of her life, filmmaker Tatjana makes a journey to visit her exes and find out why things always go so wrong in her love life. A merciless and humorous portrait of contemporary loving.

When – for the umpteenth time – filmmaker Tatjana Božić found the love of her life and again things threaten to go terribly wrong, she decides that she should turn over a new leaf. This relationship must succeed! Tatjana visits five exes in Moscow, Hamburg, London and Zagreb to find an answer to the question: why do all her love affairs always end on the rocks? With a good dose of self-mockery, but also with deeply felt passion, she unravels her past relationships and she confronts her (ex-)men and herself with the complexities of contemporary loving. The documentary is a confrontational, emotional, but at the same time humorous film, easily recognizable to every one of us, in which the filmmaker staunchly keeps searching for the holy grail of love: the Happily Ever After!