LJUBEZENSKA ODISEJA

dokumentarni, 83 minut, 2014, Hrvaška, Nizozemska

Režija: Tatjana Božić

Produkcija: Boudewijn Koole, Iris Lammertsma, Nenad Puhovski, Lidija Zelović

Salon uporabnih umetnosti,

ponedeljek, 5.9.2016, ob 20.30 uri.

Prost vstop, vabljeni.


Režiserka Tatjana Božić po vrsti neuspelih poskusov znova odkrije ljubezen svojega življenja. Ko pa ji zopet grozi, da bo šla zveza po zlu, se zave, da mora obrniti nov list. Tokrat ji mora uspeti. Zato se odloči obiskati peterico svojih bivših v Moskvi, Hamburgu, Londonu in Zagrebu, da bi ugotovila, zakaj ji je v vsakem razmerju spodletelo. S krepko dozo samoironije in iskrene strasti razgalja svoje pretekle zveze in sooča sebe ter svoje bivše ljubimce z vso kompleksnostjo in nelagodjem sodobne ljubezni.

Ljubezenska odiseja je duhovit, intimen in neusmiljeno odkrit avtoportret hrvaške dokumentaristke Tatjane Božić, ki se v odločnem iskanju svetega grala trajne ljubezni odpravi po poteh razpadlih zvez.

»Po nizu neuspešnih razmerij sem sklenila, da se te teme lotim na humoren način. V pogovoru s prijateljicami sem dobila občutek, da je ženska vedno tista, ki opravi težaško delo v odnosu, ki se žrtvuje, če hočete. Temu sem se hotela posvetiti v filmu. Nato pa sem spoznala Rogierja. Za oba je bila to ljubezen na prvi pogled in že v nekaj tednih sem bila noseča in se preselila na Nizozemsko. Žarišče filma se je premaknilo. Ni šlo več za odnose na splošno, pač pa za vprašanje, kaj se moram naučiti o sebi, da bi lahko najina zveza uspela. Film ni bil več tisto, kar sem si začrtala. Na začetku sem mislila, da bom posnela lahkoten, duhovit film, ki bo nagovarjal ženske kot take. Mislim, da še vedno nagovarja veliko žensk, toda zdaj gre veliko globlje. Še vedno je precej smešen, ampak hkrati je to zdaj čustveni tobogan, na katerem doživljam svoje vzpone in padce Tatjana Božić, režiserka in soscenaristka