LETETI

dokumentarni, 86 minut, 2016, Slovenija

Režija: Amir Muratovič

Produkcija: RTV Slovenija

Sodni stolp, nedelja, 11.9.2016, ob 15. uri.

Prost vstop, vabljeni.

O FILMU

Tri smučarske letalnice se potegujejo za naslov največje naprave na svetu: Vikersund, Planica in Kulm. Vse tri odlikuje profil, ki ga je zarisal Janez Gorišek. Umetnost načrtovanja skakalnic izhaja iz njegove osebne izkušnje: je dvakratni študentski svetovni prvak v smučarskih skokih. Zmagal je tudi na prvi tekmi na skakalnici v Ljubnem, ki ima po prenovi njegov profil. Z bratom Ladom sta načrtovala letalnico v Oberstdorfu in skakalnici za sarajevsko olimpijado na Igmanu. Klotoido, temeljno krivuljo za načrtovanje letalnic, je izpeljal iz znanja, pridobljenega pri načrtovanju cest. Intuicija ga še vedno vodi k zamisli o skakalnici, na kateri bi lahko varno leteli 300 metrov in dlje. Slovenska Planica je zibelka smučarskih poletov. Tu je človek prvič skočil čez 100 in 200 metrov. Leta 1969, ko je bila postavljena Letalnica bratov Gorišek, je bil svetovni rekord presežen kar štirikrat. Po letu 1985 so svetovne rekorde postavljali zgolj v Planici, vse do leta 2011, ko je Janez s sinom Sebastjanom sodeloval pri prenovi letalnice v norveškem Vikersundu. Johan Remen Evensen je že na treningu skočil 246,5 metra, in Planica je izgubila čast največje letalnice na svetu. V Vikersundu je zrak bolj gost in zato so poleti daljši. To je posebnost, ki je presenetila tudi načrtovalce. Leta 2015 je Peter Prevc prvi preletel magično mejo 250 metrov. Rekord je obveljal manj kot en dan; z 251,5 metra dolgim skokom Andersa Fannemela so si Norvežani svetovni rekord ponovno priborili.

V Planici si želijo najdaljšega smučarskega poleta na svetu. Njena prednost je v dolini, ki v zgodnji pomladi ustvari ravno pravšnji vzgornjik za lebdenje. Novo letalnico bo možno še trikrat povečati, vse do 275 metrov. V tekmo se želijo vključiti tudi Avstrijci z letalnico na Kulmu. Pod vodstvom nekdanjega skakalca Huberta Neuperja so k načrtovanju povabili Janeza Goriška. V združenju KOP se prireditelji tekem v poletih skupaj borijo za nova pravila in dovoljene daljave. So kot družina in tudi sicer imajo družine pomembno vlogo pri razvoju smučarskih skokov in poletov.

REŽIJA

LETETI_Amir_MuratovicAmir Muratović


(1966) je študiral filmsko in televizijsko režijo na AGRFT ter na Fakulteti za arhitekturo. Za Televizijo Slovenija je kot scenarist, režiser in montažer ustvaril številne dokumentarne filme, med njimi je Majoš prejel vesno za dokumentarni film na 13. FSF. Že 10 let pripravlja tudi dokumentarno serijo o sodobni slovenski umetnosti Zapeljevanje pogleda. V eksperimentalnih filmih raziskuje preplet animiranega in dokumentarnega. Je avtor filmske monografije Sladka strast periferije / Enciklopedija Ivice Matića.

Izbrana filmografija:
Kólo – Pesem za Matijo Jamo /Kólo – A Song for Matija Jama/ – dokumentarni, 64′, 2010-2014
Majoš /Maypole / – dokumentarni, 46′, 2009-2010
Impresija velemesta /Impression of a Great City / eksperimentalni animirani, 13′, 2009
Fabiani : Plečnik /Fabiani vs. Plečnik / dokumentarni, 82′, 2006-2008
Kruhovo leto /Bread all Year Round / dokumentarni, 52′, 2005
Druga generacija /The Second Generation / dokumentarni, 50′, 2005-2006
Portreta z ozadjem /Two Portraits With the Background / dokumentarni animirani, 22′, 1994-2000
Utrinki iz snemajna /Fleshes From Shooting / dokumentarni animirani, 10′, 1995

USTVARJALCI

Režija: Amir Muratovič
Scenarij: Amir Muratovič
Direktor fotografije: Bernard Perme
Montaža: Amir Muratovič
Zvokovni mojster: Frane Povirk
Producent: Jaka Hemler
Produkcija: RTV Slovenija

ENG


Three ski flying hills are in competition for the title of the largest facility in the world: Vikersund, Planica and Kulm. All three boast profiles designed by Janez Gorišek. His art of ski flying hill design was a product of his personal experience: he was a student ski jumping champion twice. He also won the first competition on the Ljubno hill, which is made in his profile after the reconstruction. Together with his brother, Lado, he designed the ski flying hill in Oberstdorf and the two Sarajevo Olympic ski jumping hills at Mount Igman. He derived the clothoid, basic curve in designing a ski jumping hill, from his knowledge in road construction. His intuition still makes him believe in the idea of a hill where it would be safe to fly 300 metres and more. Planica in Slovenia is the cradle of ski flying. It was here that the first person jumped over 100 metres, and over 200 metres. In 1969, after the Gorišek brothers’ ski flying hill was constructed, they beat the world record four times. After 1985, Planica was the only place where world records were set, up until 2011 when Janez Gorišek and his son, Sebastjan, had taken part in the reconstruction of the hill at Vikersund, Norway. Johan Remen Evensen flew 246.5 metres in the trial round, and Planica lost the prestigious title of the largest ski flying hill in the world. The air is denser at Vikersund enabling longer flights. A peculiarity that even took the designers by surprise. Peter Prevc was the first to fly over the magical mark of 250 metres in 2015. The world record lasted less than a day; Anders Fannemel took it back for the Norwegians flying 251.5 metres. Planica wants the longest ski flight in the world. The advantage of Planica lies in its valley creating just the right headwind in early spring to enable levitation. The new ski flying hill can be enlarged three times, up to 275 metres. The Austrians want to join the race with their hill in Kulm. Under the former ski jumper Hubert Neuper, they have hired Janez Gorišek to design the hill. Ski flying competition organisers of the KOP association advocate new rules to be adopted and greater distances allowed. They are a family. Families as such have played a major role in the evolution of ski jumping and flying.