KOLPA KUPA KOUPA

dokumentarni, 36 minut, 2015, Slovenija

Režija: Jure Bradeško, Urban Bradeško

Produkcija: Center za mladinsko kulturko Kočevje (CZMK), Freeloaders Media House

Sodni stolp, petek, 9.9.2016, ob 20. uri.

Prost vstop, vabljeni.

O FILMU


Kolpa je mejna reka, ki deli dve republiki. Slovenijo in Hrvaško. Tako so nas vsaj učili pri geografiji. Ko pa prideš bliže, in spoznaš ta čudoviti kraj, vidiš, da ljudje, ki živijo ob njej, ne poznajo meje, pa čeprav so jo oblasti poskušale uveljaviti z zapornicami in nedavno tudi z rezilno žico.

V malih krajih so ljudje od nekdaj bolj povezani kot drugje. Prijateljstvo, trgovanje in mešani zakoni so ustvarili pogoje za enoten jezik na obeh bregovih. Kolpa je bila tista ki jih je združevala in blažila njihove stiske. Poleti so jo lahko prečkali peš, kadar je bila nizka, drugače pa s konjem, kasneje tudi s čolnom. Kadar je bila divja in visoka, pa jim je onemogočala prehod. V utesnjeni dolini nekje na robu odmaknjenosti so ostali povezani tako, da so zgradili mostove. Ti so zamenjali čolne. Zgradili so jih iz betona, jekla in lesa.

Z osamosvojitvijo so mostovi izgubili del svoje vloge. Lahko bi rekli, da smo dobili svojo državo, pri tem pa skoraj izgubili prijatelje in sosede. Večino kolpskih mostov so oblastniki nepremišljeno zaprli, prehode pa prepovedali. Na obiske in po opravkih je odtlej mogoče samo preko mejnih prehodov.

Večina krajev ob reki je še redkeje poseljena kot nekoč. Mnoge vasi so brez stalnih prebivalcev, hiše in posestva propadajo. Vinogradov danes v zgornji kolpski dolini ni več, mlini in žage so utihnili, jezovi izginjajo. Prebivalstvo predstavljajo starejši, redke družine se težko prebijajo skozi življenje. Otrok je malo, tistih nekaj šol ima zaskrbljujoče malo učencev. Čas tu počasneje teče.

Sedaj, ko smo del iste unije, so prebivalci z obeh bregov želeli te propadle  mostove obnoviti. Že dolgo si želijo spet močnejših vezi s prijatelji. A prihodnost je vse bolj negotova in se kar nekako odmika.

Film je posnet leta 2015, doslej je bil prikazan na več festivalih, nedavno je na festivalu SHOTS – International Independent Short Film Festival v Slovenj Gradcu osvojil nagrado za najboljšo zgodbo.

REŽIJA

Kolpa Kupa Koupa_Jure_BradeskoUrban Bradeško, Jure Bradeško


Tandem oče in sin

Urban Bradeško je mladi režiser, snemalec in VFX artist. Režira in snema dokumentarne, glasbene in promocijske filme. Je soustanovitelj lastne video in filmske produkcije Freeloaders Media House, ki deluje pod okriljem Centra za mladinsko kulturo Kočevje.

Jure Bradeško je režiser in medijski producent. Soustanovitelj in producent lokalne televizije Tv Kočevje, rad prisluhne zgodbam iz lokalnega okolja in jih spremeni v filmski zapis. Pod njegovim vodstvom v Kočevju nastaja kakovostna filmska produkcija.

USTVARJALCIRežija: Jure Bradeško, Urban Bradeško
Scenarij: Jure Bradeško
Kamera: Urban Bradeško, Miha Janež, Alen Udovč
Montaža: Urban Bradeško
Direktor fotografije: Urban Bradeško
Stilistka: Nastja Gorjup
Asistentka: Ajda Bradeško
Asistent: Maksimilijan Vovk
Producent: Igor Rančigaj
Kamerman, zvok, logistika: Miha Janež
Kamerman, zvok, letalski posnetki: Alen Udovč
Igralci: Maruša Horvat, Tomaž Primon, Marko Vovk;
Produkcija: Center za mladinsko kulturko Kočevje (CZMK), Freeloaders Media House

ENG


Border river Kolpa separates two republics. Slovenia and Croatia. At least that is what we used to be taught at geography classes. But when you come closer and you get to know this beautiful place you can see that people don’t admit borders. Even if governments are trying to impose them with barrieres. People were always more connected to each other in small towns. Friendships, trading and mixed marriages established conditions for common language on both river banks. Kolpa river was a unifier. In the summer, in low water conditions, people would cross it on foot, otherwise they would use horses. Later boats as well. But when it rose high it was impasssble. In a narrow valley, on the brink of remoteness, residents stayed connected by building bridges, which later replaced boats. They were made from concrete, steel and wood. But country independence caused the loss of their importance. It can be said we obtained our state and lost our friends and neighbours. Most of the Kolpa river bridges were closed and crossings forbidden. Visiting and running errands were possible only by crossing new borders. Villages along the river are fewer settled then in the past. Many of them don’t have permanent residents, houses and properties are deteriorating. There are no vineyards in the upper Kolpa valley any more, mills and saw mills are silent, dams are disappearing. Inhabitants are old, rare families are having a tough time surviving. There is a few children there and schools have worrying number of pupils. Today new generations are rediscovering the Kolpa river, its countryisde and are exploring its mountains and culture. Here it is still possible to enjoy the intact nature and to listen to the quietness of virgin forests. Now, that we all are a part of the European Union, peple on both sides want to renew those bridges. They want tighter contacts with friends from the neighbouring side since common history, difficult present and uncertain future conects them all.