KOLPA KUPA KOUPA

dokumentarni, 36 minut, 2015, Slovenija

Režija: Jure Bradeško, Urban Bradeško

Produkcija: Center za mladinsko kulturko Kočevje (CZMK), Freeloaders Media House

Sodni stolp, petek, 9.9.2016, ob 20. uri.

Prost vstop, vabljeni.


Kolpa je mejna reka, ki deli dve republiki. Slovenijo in Hrvaško. Tako so nas vsaj učili pri geografiji. Ko pa prideš bliže, in spoznaš ta čudoviti kraj, vidiš, da ljudje, ki živijo ob njej, ne poznajo meje, pa čeprav so jo oblasti poskušale uveljaviti z zapornicami in nedavno tudi z rezilno žico.

V malih krajih so ljudje od nekdaj bolj povezani kot drugje. Prijateljstvo, trgovanje in mešani zakoni so ustvarili pogoje za enoten jezik na obeh bregovih. Kolpa je bila tista ki jih je združevala in blažila njihove stiske. Poleti so jo lahko prečkali peš, kadar je bila nizka, drugače pa s konjem, kasneje tudi s čolnom. Kadar je bila divja in visoka, pa jim je onemogočala prehod. V utesnjeni dolini nekje na robu odmaknjenosti so ostali povezani tako, da so zgradili mostove. Ti so zamenjali čolne. Zgradili so jih iz betona, jekla in lesa.

Z osamosvojitvijo so mostovi izgubili del svoje vloge. Lahko bi rekli, da smo dobili svojo državo, pri tem pa skoraj izgubili prijatelje in sosede. Večino kolpskih mostov so oblastniki nepremišljeno zaprli, prehode pa prepovedali. Na obiske in po opravkih je odtlej mogoče samo preko mejnih prehodov.

Večina krajev ob reki je še redkeje poseljena kot nekoč. Mnoge vasi so brez stalnih prebivalcev, hiše in posestva propadajo. Vinogradov danes v zgornji kolpski dolini ni več, mlini in žage so utihnili, jezovi izginjajo. Prebivalstvo predstavljajo starejši, redke družine se težko prebijajo skozi življenje. Otrok je malo, tistih nekaj šol ima zaskrbljujoče malo učencev. Čas tu počasneje teče.

Sedaj, ko smo del iste unije, so prebivalci z obeh bregov želeli te propadle  mostove obnoviti. Že dolgo si želijo spet močnejših vezi s prijatelji. A prihodnost je vse bolj negotova in se kar nekako odmika.

Film je posnet leta 2015, doslej je bil prikazan na več festivalih, nedavno je na festivalu SHOTS – International Independent Short Film Festival v Slovenj Gradcu osvojil nagrado za najboljšo zgodbo.