Ita Rina – filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood / Ita Rina – A Film Star Who Turned Down Hollywood

 

Marta Frelih
82 min., 2017, Slovenija

Sodni stolp, nedelja, 10.9.2017, ob 11.00 uri.

O filmu

 

Celovečerni dokumentarec govori o največji slovenski filmski zvezdi Iti Rini, rojeni v Divači, ki je s svojimi filmi v dvajsetih in tridesetih letih dvajsetega stoletja dosegla svetovno slavo. Vabili so jo tudi v Hollywood, saj so filmi, v katerih je igrala, v Ameriki dosegali visoko gledanost. V Franciji so Ito Rino imenovali “velika umetnica” in jo primerjali z Greto Garbo in Marlene Dietrich, v Latviji in na Hrvaškem so jo opevali v pesmih, Čehi pa so jo imenovali “velika tragedinja filmskega platna”. Med pripravami na film je bil v Berlinu najden trailer njenega prvega filma z naslovom: “Kaj zamolče otroci svojim staršem”, ki velja danes za izgubljenega. V Beogradu je bila odkrita njena korespondenca s svojim bodočim možem Miodragom Djordjevićem, legendarni režiser Veljko Bulajić, edini še živeči režiser, ki je snemal z Ito Rino, pa nam je pripovedoval, kako sta sodelovala pri snemanju Itinega zadnjega filma “Vojna”. Film je bil posnet v Divači, Ljubljani, Berlinu, Tallinu, Beogradu, Zagrebu, Pragi, Benetkah, San Franciscu in Los Angelesu, sofinanciran s strani SFC, v koprodukciji s Slovensko kinoteko in RTV Slovenija.

Režija


 

Marta Frelih

Kot kostumograf in scenograf je delala za opero, dramo, musikal, balet in glasbeno gledališče v Sloveniji, Nemčiji, Franciji, Švici in Avstriji.
Imela je 15 samostojnih razstav. Med svojim doktorskim študijem v Nemčiji je vodila umetniške seminarje na temo: “Ženski liki v Shakespearovih delih” in v SNG Maribor zrežirala opero Obuti maček (2015) (tudi scenografija, kostumografija in video koncept).
Filmografija:
Med svojim magistrskim študijem na ljubljanski AGRFT se je navdušila nad filmom in nastala je ideja za celovečerni igrano dokumentarni film z naslovom: I. Kobilca, portret slikarke (2008) (režija, scenarij, raziskava, scenografija in kostumografija). Film je bil prikazan na SFF v Portorožu in si prislužil nominacijo za Viktorja. Prikazan pa je bil tudi na filmskem festivalu Prix Italia. Preveden je bil v 12 jezikov in prikazan v đtevilnih evropskih prestolnicah, kot promocija slovenske kulture. Drugi njen celovečerni igrani dokumentarec Alma M. Karlin: Samotno potovanje (2009) (režija, scenarij, raziskava, scenografija, kostumografija), sneman na treh kontinentih, je bil prikazan na SFF v Pororožu, kjer je dobil nagrado Vesna za kostumografijo in posebno priznanje žirije za najboljsi dokumentarec. Film je bil nominiran tudi za nagrado Viktor in prikazan na televiziji RAI3. Kratki dokumentarni film Indijska dezela Gujarat (2009) je nastal v Indiji med snemanjem filma o Almi Karlin (režija in scenarij). Leta 2012 pripravi kostumografijo (okoli 500 kostumov) za celovečerni igrani film, režiserke Jasne Hribernik – Vandima. Njen tretji dokumentarni celovečerec Ita Rina, filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood (2016) (scenarij, raziskava in režija), je bil prikazan na SFF v Portorozu in na XIX. Filmskem festivalu nitratnega filma v Beogradu. Leta 2017 je nastal njen kratek dokumentarni film z naslovom Secesija in art deco v Pragi (režija in scenarij), ter kratki igrani film Po slovensko (režija. scenarij, scenografija in kostumografija).

Ustvarjalci

 

Režija: Marta Frelih
Scenarij:Marta Frelih
Kamera: Rado Likon – ZFS
Montaža: Snježana Gazdić
Direktor fotografije: Rado Likon – ZFS
Originalna avtorska glasba: Vojko Sfiligoj
Vodja projekta: Nina Marucelj
Produkcija: Cebram

English

 
Synopsis
 

Feature documentary about the biggest Slovenian film star Ita Rina, born in Divaca. She became world famous with her films in the 20’s and 30’s of the 20st century. Because of the high viewing rates of her films in America and Europe, she was often invited to Hollywood. In France, Ita Rina was called “big artist” and they compared her with Greta Garbo and Marlene Dietrich, in Latvia and Croatia she was celebrated by songs, the Czechs called her “the big tragedian of the silver screen”. During the preparations for this film the trailer of her first film: “What children don’t tell” was found. In Belgrade was discovered her correspondence with her future husband Miodrag Djordjevič, the legendary director Veljko Bulajič, the only living film director who worked with Ita Rina talked about their collaboration at last film called “War”. Film was filmed in Divača, Ljubljana, Berlin, Tallin, Belgrade, Zagreb, Prague, Venice, San Francisco and Los Angeles, as with the Slovenian Cinematheque and RTV Slovenia.


 
Director
 

Marta Frelih

 

In 1992 she graduated from Neue Kunstschule Zürich, Switzerland and gained a title costume designer and fashion designer. In 1994 she graduated from the Faculty of Education in Maribor and received an education as a professor of art pedagogics. In 2002 she finished master’s degree at AGRFT in Ljubljana (her master thesis: Comparison between theatre and film). In 2007 she obtained PhD (Doctor of Developmental Science and Arts) from Kunstinstitut der Humanwissenschaftlichen Fakultät at the University of Cologne, Germany. As an independent costumer designer and set designer she worked for opera, drama, ballet, dance theatre, musical and cabaret in Slovenia, Germany, Austria, France and Switzerland. She also had sixteen independent photography and art exhibitions.

During her studies in Cologne, Germany she participated in designing drama and multimedia performances: 2003 Moliere: ‘Die gelehrten Frauen’, 2004 Goethe: ‘Urfaust’, 2005 Eva Maria Hein: ‘The Shakespeare’s Girls’ and in a short film with the same title at the Kunstinstitut der Humanwissenschaftlichen Fakultät. In 2004/2005 she was running a seminar at the University of Cologne, focusing on: ‘Women’s characters in Shakespeare’s dramas’. In 2002 while studying film theory at AGRFT she fell in love with film and got an idea for her first documentary film ‘I. Kobilca – portrait of a painter’ (72 min).