FRIEDRIGER & CZEIKE

dokumentarni, 48 minut, 2015, Slovenija

Režija: Boris Jurjaševič

Produkcija: RTV Slovenija

Sodni stolp, četrtek, 8.9.2016, ob 20. uri.

Prost vstop, vabljeni.

O FILMU


Film predstavlja življenjsko usodo in ustvarjalnost dveh osebnosti, ki sta pomembno zaznamovali podobo Maribora do 2. svetovne vojne, potem pa sta padli v pozabo. Prvi je bil Fritz Friedriger, transilvanski Nemec, ki je v Maribor prišel v zadnjem desetletju 19. stoletja kot gradbenik, stavbenik in arhitekt, drugi pa češki Nemec Mac Czeike. Načrtovala sta slogovno dovršene stanovanjske vile in javne objekte, posvetila pa sta se tudi urejanju mesta. Friedrigerjeva najbolj znana objekta sta vila Transilvanija in Baroničina hiša, biser secesijskega oblikovanja, Czeikejevo pa je znamenito obokano mariborsko pokopališče iz rdeče opeke. V mestu ob Dravi se nikoli nista počutila doma, Friedriger je zagrenjen umrl v Avstriji, Czeike pa kot žrtev povojnega revanšizma. Fritz Friedriger in Max Czeike sta Mariboru zapustila neprecenljivo zapuščino več kot 100 objektov različnih arhitekturnih slogov, med katerimi so nekateri v zelo slabem stanju, spomin nanju pa je šibek, v glavnem zato, ker sta bila tujca.Namen filma je bil ne samo obuditi spomin na ta dva izjemna moža, ampak tudi na njuno arhitekturno dediščino, ki mestu še danes daje svetovljanski pečat, zato bi si zaslužila, da se jo ohrani prihodnjim rodovom.

REŽIJA

Boris Jurjaševič


Rojen v Slovenj Gradcu. V Mariboru obiskoval osnovno šolo, gimnazijo in VEKŠ. Med študijem ekonomije ustanovil amaterski filmski klub »Paranoja film«. S prijatelji posnel nekaj kratkih igranih filmov na super8mm. Nato se preselil v Ljubljano, študiral FTV režijo na AGRFT Ljubljana in leta 1984 diplomiral. Živim in delam v Ljubljani.

USTVARJALCIRežija: Boris Jurjaševič
Scenarij: Živa Emeršič
Kamera: Samo Podobnik, Sandi Černoša
Montaža: Milan Miloševič
Direktor fotografije: Samo Podobnik
Producent: Jaka Hemler
Mojster zvoka:Marjan Drobnič
Grafična opremljevalka: Karina Kunej
Glasbena oprema: Blaž Šivic
Produkcija: RTV Slovenija

ENG


This is the story about two German architects that came to Maribor at the end of 19th century. They built more than 100 buildings and houses in the city of Maribor. With their style and type of buliding they profilled the city structure and gave a character to it. Unfortunately, after the second world war they were both forgotten … mostly by the unpleasant political situation. This film restore to life the time, their destinies and their work.