foto: Marija Mojca Pungerčar

2012, 44’56”

 

VSEBINA
Dokumentarec pripoveduje o življenju Pikija in Mandi, dveh brezdomnih psov, ki sta drug za drugim našla dom v vratarnici Biotehniške fakultete v Ljubljani. Okrog obeh se je spletla široka socialna mreza, v kateri so se znašli uslužbenci fakultete, varnostniki, sosedje, študentje in naključni sprehajalci, deloma v neverjetnih povezavah. Čas za sprehod je pravzaprav film o ljudeh, ki so, bolj ali manj po naključju in iz zelo različnih razlogov dopustili, da je v njihovo ivljenje vstopil pes in si tam našel svoje mesto. Dokumentarec prikazuje nevsakdanji primer kombinacije formalnega in neformalnega skrbništva, kjer ni nujno, da sta lastništvo živali in skrb zanjo neločljivo povezani. Čas za sprehod je doku o dveh psih, ki sta pomagala redefinirati in revitalizirati socialno državo. Ne od zgoraj navzdol, ampak od spodaj navzgor. (Marcel Štefančič, jr.) Mojca Pungerčar je na način pletenja mreže medosebnih odnosov sogovornikov uspela z značilno senzibilnostjo in vztrajnostjo prikazati stanje duha nekega mikrookolja. Na všečen in lahko sledljiv način poudarja pomen delovanja skupnosti in nakazuje pristope za alternativne taktike preživetja. (Miha Colner)

O AVTORICI
Marija Mojca Pungerčar, rojena 1964 v Novem Mestu, živi v Ljubljani. Leta 1989 je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in leta 2001 magistrirala iz novih žanrov na San Francisco Art Institute v Kaliforniji. Od leta 1992 deluje kot samozaposlena na področju kulture. Med njenimi nagradami in priznanji so Priznanje Riharda Jakopiča, Nagrada na Festivalu neodvisnega filma Trzin, štipendija Avstrijske akademske izmenjave, štipendija ArtsLink in Fulbrightova štipendija.

KOLOFON / FILMSKI USTVARJALCI
Režija, scenarij, kamera, montaža: Marija Mojca Pungerčar
Glasba: Borut Savski
Producent: KUD Trivia
Prevod: Petra Zaranšek, Katarina Grabnar
Nastopajo: Pavla Bizjan, Aleksander Bobnar, Katarina Čas, Izet Dizdarević, Janez Furdi, Matej Jerasa, prof. dr. Milica Kac, Francelj Kogovšek, prof. dr. Ana Kučan, doc. dr. Nina Kacjan Marsić, Ivanka Birtič, Janez Birtič, Metka Birtič, Dušan Stanjko, Sadik Vojvoda, Raso Tiganj, Karla Železnik