Cankar

 

dokumentarni film, 93 min, 2017, Slovenija
Cebram d.o.o.
Režija: Amir Muratović
Spletna stran
Sodni stolp, nedelja, 8.9.2019, ob 16.00 uri

 

Dokumentarno-igrani film Cankar nam v številnih igranih prizorih približa zasebno življenje največjega slovenskega pisatelja. Filmska pripoved se prične novembra 1899, ko Ivan Cankar najame kabinet pri družini Löffler v dunajskem predmestju Ottakring. Pri njih se ustali za skoraj 10 let in tu ustvari večino svojih del.
Pozorno branje Cankarjevih del nam razkriva podrobnosti iz njegovega življenja. V skoraj filmskih opisih prepoznavamo prostore, portrete njegovih najbližjih in sodobnikov. Veliko situacij ki jih je opisal v literaturi je nekaj let pozneje tudi sam doživel. Protagonisti spregovorijo z dialogi iz Cankarjeve proze. V premišljenih prepletih igranega, animiranega in dokumentarnega so rokopisi in pisma iz njegove zapuščine vtkani v fiktivne prizore.
Film odpira vprašanje, kako se je v dobrih stotih letih izoblikoval mit o največjem slovenskem pisatelju. Impozanten opus romanov, povesti, črtic, pesmi, esejev, političnih govorov, člankov in pisem ponuja široko polje interpretacij. V dokumentarnem delu filma se srečujemo z ljudmi, ki s strastjo razkrivajo prezrte plati pisateljevega dela. Prepričani smo, da smo o Cankarju v dobrem stoletju izvedeli vse, vendar njegovo delo le površno poznamo.