Čakajoč Axla  / 18 min / 2014

Ekvilib Inštitut

Film spremlja mlado, transrodno (FTM – female to male) osebo iz Hrvaške, ki bi že zdavnaj moral začet s hormonsko terapijo. Namesto, da je dobil tisto, kar so mu zdravniki obljubili, se bori z ignorantskim in neprofesionalnim zdravstvenim sistemom, ki nenehno odlaga začetek hormonske terapije. Gre za zgodbo o čakanju na osebno spremembo, ki eni osebi lahko pomeni vse, ne pomeni pa nič osebam, ki mu stojijo na poti.

AVTORJI


Andrea Celija se je rodila leta 1985 v Pulju (Hrvaška). Diplomirala je iz sociologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. “Janez” je bil njen prvi kratki dokumentarni film, ki je prejel nagrado za najboljši slovenski  kratki film z glbt tematiko na 28. festivalu lezbičnega in gejevskega filma. Trenutno dela pri društvu DZMP Krško (Luksuz produkcija).

Filmografija:

Janez (dokumentarni, Slovenija, Ekvilib Inštitut 2012, 12′),  Kralj Falafla (dokumentarni, Slovenija, Luksuz produkcija 2013, 5′), Razkrite roke (dokumentarni, Slovenija, Luksuz produkcija 2014, 12′)

Čakajoč Axla (dokumentarni, Slovenija, Ekvilib Inštitut  2014, 18’)

Simona Jerala (1984) je diplomirala iz sociologije kulture in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Trenutno se izobražuje na magistrskem študiju režije dokumentarnega filma DocNomads v Lizboni, Budimpešti in Bruslju. Njeno področje ustvarjanja se giblje med besedo in sliko.

Filmografija:

Apartment no. 4  (dokumentarni, Slovenija, Luksuz produkcija 2012, 8′), Pokopališče (dokumentarni, Slovenija, Luksuz produkcija 2014, 10′), Sosedje platna(dokumentarni, Slovenija, Luksuz produkcija 2014, 10′)

Ana (Portugal, 2015, 10′) , Alice and us (dokumentarni, Portugal 2015, 10′), Čakajoč Axla (dokumentarni, Slovenija, Ekvilib Inštitut  2014, 18’)

 

KOLOFON


Scenarij in režija: Andrea Celija in Simona Jerala ; kamera: Simona Jerala ; montaža: Andrea Celija

 

SYNOPSIS


Waiting for Axel

The film follows a young, transgender female to male person from Croatia, who should have started a process of hormone therapy. Instead of getting what her therapist and doctors had promised him, he struggles with an ignorant and unprofessional medical system, which keeps postponing the start of his medical treatment. The film is a story of waiting for a personal change, which means the world to someone, and nothing to people  standing in his way.