Nov zagon za (ustvarjalni) dokumentarni film

Zavod Motovila (Center Ustvarjalna Evropa) in Slovenski filmski center, javna agencija vabita na strokovni seminar in posvet »Nov zagon za (ustvarjalni) dokumentarni film«, ki bo v sredo, 7. oktobra, med 9.30 in 14.00 potekal v okviru 23. Festivala slovenskega filma (Dvorana Kavarna, Hotel Slon, Ljubljana).

Slovenski ustvarjalni dokumentarni film je vse prodornejši na mednarodni ravni, vedno več gledalcev ima tudi v domačih kinematografih, v prihodnjem strateškem obdobju Slovenskega filmskega centra (2020–2024) pa bo eden od treh osrednjih stebrov filmske ustvarjalnosti (poleg igranega in animiranega filma). Strokovni dogodek je organiziran z ambicijo strateškega spodbujanja slovenskega dokumentarnega filma in oblikovanja optimalnih pogojev za njegov ustvarjalni in produkcijski zagon ter mednarodno uveljavitev.

Z mednarodnimi gosti in domačo strokovno javnostjo bomo spregovorili o izbranih primerih dobrih praks, ki so spodbudile razcvet ustvarjalnosti dokumentarnega filma v evropskem prostoru. Ob njih bomo iskali navdih za spremembe in nove pristope v Sloveniji, predvsem pri oblikovanju pogojev financiranja dokumentarnega filma, (samo)organiziranju in usposabljanju filmskih ustvarjalcev, večanju vidnosti dokumentarnega filma ter pozicioniranju slovenskih dosežkov v tujini.

Seminar v angleškem in slovenskem jeziku (brez tolmačenja).

Hotel Slon, Dvorana Kavarna

Sreda, 7. oktober

9.30–11.30

Uvod: Presek podpore dokumentarnim filmov v obdobju 2011–2019

Nataša Bučar (Slovenski filmski center, j. a., direktorica)

Inspirativni primeri podpornih okolij za (ustvarjalni) dokumentarni film

Helle Hansen (filmska selektorica)
Søren Tarp (Danski filmski inštitut, producent) Rada Šešić (programska selektorica, IDFA, IFFR)

 

12.30–14.00

Strokovni posvet za nov zagon dokumentaristike

Sodelujoči:

Petra Seliškar (Petra Pan Film, režiserka in producentka)

Boštjan Virc (Studio Virc, producent)

Rok Biček (Cvinger film, režiser in producent)

Matjaž Ivanišin, režiser

Maja Malus Azhdari (direktorica festivala DOKUDOC)

Moderator: Siniša Gačić, novinar in režiser

MEDNARODNI GOSTI:

Helle Hansen (Norveški filmski inštitut), selektorica dokumentarnih filmov, novinarka in režiserka številnih televizijskih dokumentarnih filmov. Med 2011 in 2016 deluje kot selektorica dokumentarnih filmov pri Danskem filmskem inštitutu, od oktobra 2016 do 2020 pa to nalogo opravlja za Norveški filmski inštitut.

Søren Tarp (Danski filmski inštitut), producent/svetovalec
Filmski strokovnjak z več kot 30 leti izkušenj na različnih nivojih ustvarjanja dokumentarnih filmov, vključno s prisotnostjo na številnih mednarodnih programih usposabljanja in dostopa do trgov. Na Danskem filmskem inštitutu je odgovoren za analizo projektov, ki aplicirajo za finančno podporo, ter svetovalno podporo pri produkciji.

Rada Šešić, scenaristka, režiserka in filmska kritičarka. Sodelavka več filmskih revij (Filmkrant, Dox…) in festivalov (Amsterdam, Rotterdam, Zagreb, Calcutta, Mumbai, Krakov, Bombay, Sarajevo) ter članica FIPRESCI od leta 1984. Živi in dela na Nizozemskem.

DOMAČI GOSTI:

Petra Seliškar (Petra Pan Film), režiserka in producentka
Po diplomi na nizozemski Akademiji za film in televizijo NFTA in postdiplomskem študiju režije in produkcije na Northern Media School v Sheffildu je leta 2002 ustanovila zavod Petra Pan Film, ki producira predvsem ustvarjalne dokumentarne filme. Je so-ustanoviteljica mednarodnega festivala dokumentarnega filma MakeDox v Makedoniji. Živi in dela med Ljubljano in Skopjem.

Boštjan Virc (Studio Virc), producent in scenarist
Po ustanovitvi družinskega podjetja Studio Virc l. 1992 se najprej ukvarja predvsem s komercialnimi produkcijami, leta 2011 pa se posveti avtorskemu filmu. Tvori produkcijsko- avtorski tandem z režiserjem in scenaristom Žigom Vircem (Houston, imamo problem!, vesna za najboljši celovečerni film 2016 in slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja). Deluje mednarodno, npr. z HBO Europe, Al Jazeero in Netflixom, njegovi filmi pa so bili predstavljeni na festivalih Tribeca New York, Toronto IFF, Karlovy Vary, IDFA Amsterdam, BFI London. Je diplomant EAVE, predava na različnih mednarodnih filmskih delavnicah in festivalih in je delegat v evropski zvezi producentov (CEPI).

Rok Biček (Cvinger film), režiser, scenarist in producent
Za svoj izrazit avtorski pristop je kot režiser prejel številne nagrade že v študijskih letih. Igrani celovečerni prvenec »Razredni sovražnik« je bil premierno prikazan in nagrajen na 28. Tednu kritike v Benetkah in bil nominiran za evropsko nagrado LUX. Je dobitnik nagrade Prešernovega sklada 2020 za celovečerni dokumentarni film »Družina«, ki je bil premierno prikazan in nagrajen na 28. Tednu kritike v Locarnu in nagrajen z vesno za najboljši film l. 2017.
Rok vodi produkcijsko hišo Cvinger film s podružnico na Dunaju, osredotoča se na sodelovanje z režiserji svoje generacije, kot so Olmo Omerzu, Sara Kern in Maja Prelog, trenutno pa pripravlja svoj tretji celovečerni film, Črno mati zemlo.

Matjaž Ivanišin, režiser
Od diplome na študiju filmske in televizijske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani l. 2007 deluje kot samozaposlen v kulturi. Za svoje dokumentarne in igrane filme je prejel več nacionalnih in mednarodnih nagrad; je eden najopaznejših dokumentaristov mlajše generacije. Njegov dokumentarni prvenec »Playing Men«, prejemnik vesne za najboljši dokumentarni film l. 2017, je svetovno premiero doživel v tekmovalni sekciji Cineasti del presente festivala v Locarnu. V tekmovalnem programu festivala v Locarnu je prvič bil prikazan tudi njegov prvi celovečerni igrani film »Oroslan« (2019).

Siniša Gačić, novinar in režiser
Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani je zaključil študij filmske in televizijske montaže ter magisterij iz filmske režije. Oba njegova celovečerna dokumentarna filma sta prejemnika vesen: »Boj za« – najboljši celovečerni film l. 2014 ter »Hči Camorre« – najboljši dokumentarni film 2019. Od leta 1999 dela na Televiziji Slovenija, kjer kot novinar, urednik in voditelj sodeluje z različnimi uredništvi. Več let piše za Mladino.

Maja Malus Azhdari, selektorica dokumentarnih filmov, režiserka, producentka Ustanoviteljica Mednarodnega festivala dokumentarnega filma DOKUDOC v Mariboru, ki od leta 2012 prvenstveno prikazuje slovenske dokumentarne filme. Organizatorka dokumentarnih delavnic doma in v tujini. Avtorica in producentka dokumentarnih filmov.