Identitete za razgledane / Identities for the Worldly

Filmski večer, kviz in drag šov, posvečeni identitetam v sklopu ciklusa filmskih projekcij z diskusijami Dokudoc Dokumentarna obzorja

AGD Gustaf, Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, Društvo za razvoj humanistike Zofijini ljubimci, Društvo DIH in Mladinski kulturni center Maribor v okviru programa Maribor skozi rožnata očala vas v ponedeljek, 10. 8. 2020, ob 18. uri, vabijo v dvorano Gustaf (KC Pekarna, Maribor) na sedmi večer v sklopu cikla filmskih projekcij z diskusijami »Dokudoc Dokumentarna obzorja«, ki bo ob tej priložnosti posvečen identitetam. Po projekciji dokumentarnih filmov sledi kviz o filmih in kulturi kraljic preobleke ter predstava kraljic preobleke, ki ji sledi odprti oder. Vabljeni k prijavam!

Program:

filmska projekcija ob 18.00 

ob 18.00 projekcija kratkega dokumentarnega filma Dokudoc 2014: XYX (2014, Luksuz produkcija, režija  Kate Drobysh in Sasha Ihnatovich, 4 min)

Kaj je človeško telo? Zakaj nekatere dele našega telesa dojemamo kot privlačne, drugih pa se sramujemo? Od česa je odvisna percepcija naših teles in komu naša telesa pripadajo? „XYX“ je avdio vizualno potovanje po telesu, kulturni zaznavi le tega, njegovih neuresničljivih in fizičnih oblikah in površinah. Film preko vizualne raziskave tabuiziranih domišljijskih telesnih podob odpira povezavo med spolnostjo in telesom. Pri tem queerovsko ukrivlja normativne spolne podobe, da bi presegel samo predstavo o vizualnem užitku ter seksualizirani podobi telesa.

What is the human body? Why some parts of our bodies we consider to be attractive and some we are ashamed of? What does the perception of our own bodies depend on and whom our bodies belong to? The “XYX” is an audiovisual journey to the body, its cultural perception, its visionary and physical shape and texture. It opens up the interrelation between sexuality and the body through visual investigation of taboo bodily imaginary, queering normative sexual images, tending to transgress the very notion of visual pleasure and sexualized vision of body.

Povezava na film:
https://youtu.be/2Hf7QO0fou4

ob 18.05 projekcija kratkega dokumentarnega filma Dokudoc 2014: Čakajoč Axla (2014, Luksuz produkcija in Ekvilib inštitut, režija Andrea Celija in Simona Jerala, 18 min 40 s)

Mlad transspolni (FTM) Axel s Hrvaške se bori z ignorantskim in neprofesionalnim zdravstvenim sistemom, ki nenehno odlaga začetek hormonske terapije.

Povezava na film:
https://www.youtube.com/watch?v=nVy685GK8nk

ob 18.25 projekcija dokumentarnega filma Dokudoc 2018: Playing Men (2018, Nosorogi in Restart, režija  Matjaž Ivanišin, 60 min)

Vsakdo ve, da je igranje resna stvar. Režiser Matjaž Ivanišin je o tem prepričan in se odloči, da nas popelje v povsem moški svet. Vidimo lahko moške, ki udarjajo boksarsko žogo na sejmu, se drug drugega grobo držijo dokler se nasprotnikovo rame ne dotakne tal, poskušajo drug drugega prehiteti pri premetavanju kotalečega sira skozi ozke vaške ulice, tekmujejo v kričanju številk, ki jih seštevajo z dvigovanjem prstov itd. Vsi športi, naj bodo fini ali gostilniški hobiji, miroljubne prostočasne aktivnosti ali zabava, sprožena z komaj prisotnim nasiljem, čeprav včasih pretiranim, vse te igre jasno vsebujejo dotik arhaičnosti. Ali to pomeni, da je film le inventar moških reprezentacij in njihovih antičnih korenin v teh oddaljenih mediteranskih krajih? Morda bi si lahko to tudi mislili, če se režiser ne bi pojavil na platnu, očitno utrujen od poskusov, da bi temu dal nek smisel, in pripravljen, da zamenja ploščo. Spremeni dinamiko filma, znebi se konvencij dokumentarnih opisov in se namesto tega osredotoči na komedijo in njena presenečenja. Predstavi tudi, kot se zdi, regionalno oblikovanje homo politicus skozi igre.

Napovednik za film:
https://vimeo.com/239109807

ob 20.00: kviz

Vprašanja o filmih in kulturi kraljic preobleke. 

ob 21.00: predstava kraljic preobleke z odprtim odrom

Nastopu povabljenih kraljic preobleke sledi odprti oder za prijavljene. 

Vabljeni k prijavam do 10.8.2020!
https://m.me/mariborskoziroznataocala
https://www.facebook.com/mariborskoziroznataocala/

Po programu sledi druženje na vrtu ob (vegetarijanskem) prigrizku in glasbi po izbiri sodelujočih.

Ali se identitete spreminjajo?

Haus of Vulva so tri čudovite glamazonske kraljice preobleke: Karmen Daš, Patricija Vulva in Vera Vulva. So najlepša, a hkrati najbolj bizarna drag družina Slovenije. Vera je visoka, suha in kosmata, Patricija je sočna kot papaja in Karmen je rdeča, pikatna lisička z dolgim repom. Skupaj vas bodo očarale s svojimi zapeljivimi pogledi in vlažnimi nasmehi.

V Društvu DIH se zavzemamo za dobrobit in opolnomočenje LGBTQIA+ posameznikov in skupnosti v Sloveniji. Delujemo k boljšemu razumevanju, prepoznavnosti, zavedanju in reprezentaciji LGBTQIA+ ljudi in tematik, da bi se soočili z diskriminacijo in dosegli enakost in vključevanje LGBTQIA+ oseb.

Program Maribor skozi rožnata očala se izvaja pod okriljem MKC Mladinskega kulturnega centra Maribor in predstavlja edini redni program v regiji, ki naslavlja potrebe LGBT+* mladih. Program z informacijami, literaturo, druženjem, nasveti in različnimi aktivnostmi pomaga mladim, ki se jim porajajo vprašanja pri odkrivanju in sprejemanju svoje spolne identitete ali spolne usmerjenosti.

*Kratica LGBT+ pomeni lezbijke (L), geje (G), biseksualne (B) in transspolne (T) osebe ter osebe vseh ostalih identitet, ki niso zajete v kratici LGBT.

AGD Gustaf v sodelovanju z Mitro, društvom za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, in Društvom za razvoj humanistike Zofijini ljubimci ter drugimi zainteresiranimi organizacijami predstavlja ciklus filmskih projekcij z diskusijami Dokudoc Dokumentarna obzorja, v okviru katerega si v nekaj mesecih vsak ponedeljek lahko ogledate dokumentarni film ali več ter prisluhnete ustvarjalcem in drugim razpravljavcem. S programom želimo spodbuditi kritični premislek o aktualnih filozofskih, družbenih, političnih, okoljskih, kulturnih in drugih vprašanjih, ki jih odpira (slovenska) dokumentarna produkcija in si jih morda zastavljamo tudi vsak zase, zato da lahko o njih skupaj diskutiramo.

Ciklus Dokudoc Dokumentarna obzorja – vsak ponedeljek v Dvorani Gustaf / The cycle Dokudoc Documentary Horizons – every Monday in Gustaf Hall:
0. Rasizem za nikogar / Racism for Noone
1. Filozofija za otroke / Philosophy for the Children
2. Protesti za aktivne / Protests for the Active
3. Umetnost za odločne / Art for the Brave
4. Okolje za čuječe / Environment for the Mindful
5. Pravice za vse / Rights for All
6. Empatija za čuteče / Empathy for the Sentient
7. Identitete za razgledane / Identities for the Wordly
8. Literatura za kritične / Literature for the Critical
9. Dejstva za resnicoljubne / Facts for the Truthlovers
10. Glasba za razmišljujoče / Music for the Reasoning
Z namenom varovanja zdravja bomo v dvorani varnostno razdaljo zagotavljali z razmikom med sedeži, v prostoru bo na razpolago razkužilo za higieno rok. Na dogodku bo lahko prisotnih do 50 obiskovalcev. Na prizorišču bomo vse evidentirali. Prosimo vas, da upoštevate varnostno razdaljo in imate s seboj zaščitne maske! Priporočamo, da se dogodka udeležijo samo ljudje, ki so zdravi oziroma ne kažejo znakov okužbe dihal.

Napotila / Links:
http://www.gustaf.si
http://zofijini.net
http://www.dokudoc.si
http://www.dih.si/en/
https://www.facebook.com/drustvodih/
https://www.instagram.com/drustvodih/?hl=en
https://mkc.si/mb-skozi-roznata-ocala
https://www.facebook.com/mariborskoziroznataocala/
http://www.luksuz.si/video.htm
https://www.facebook.com/luksuz.produkcija
http://www.ekvilib.org/sl/
https://www.facebook.com/ekvilib.institut/
https://www.nosorogi.com/
https://www.facebook.com/marina.nosorog
http://restarted.hr/en/movies.php?recordID=198
https://www.picuki.com/profile/karmen.das
https://www.instagram.com/patricia_vulva/
https://www.picuki.com/profile/veravulva

———————-
Delovanje Društva AGD Gustaf podpira: Mestna občina Maribor