Evropski dnevi judovske kulture 2020

3. – 22. september 2020

Evropski dnevi judovske kulture (EDJK) so vseevropski projekt, ki že enaindvajseto leto zapored obiskovalcem prireditev, organiziranih v sklopu projekta, ponuja poglobljen vpogled v posamezne vidike judovske kulture in dediščine.

21. Evropski dnevi judovske kulture se bodo okoliščinam navkljub začeli septembra 2020.

Prvič po 20 letih bo na dan otvoritve festivala potekal osemurni spletni program, odprt za vso javnost.

Ta vseevropski festival, posvečen poznavanju in poglabljanju judovstva ter srečevanju različnih kultur, ki ga AEPJ organizira od leta 2000, bo letos od 6. septembra naprej praznoval 21. izvedbo. Letos bomo festival zaradi hude zdravstvene krize, ki je preplavila svet, izvedli v obliki, ki bo nujno drugačna. Koordinatorji več kot 20 sodelujočih držav so si zelo prizadevali zagotoviti, da bo festival izveden in da bo z različnimi dejavnostmi, posebej zasnovanimi za širšo javnost, še naprej zagotavljal promocijo evropske judovske zgodovine in dediščine. Letošnja osrednja tema so judovska popotovanja, in čeprav se ta tema morda zdi protislovna, najbrž pove več kot katera koli doslej. Na tokratnem festivalu bomo premišljevali o nekaterih potovanjih, ki so velik del judovske zgodbe. Danes, v času medsebojne povezanosti, bo festival tako ponudil edinstveno priložnost za raziskovanje teh povezav ter vzrokov in motivov zanje, pa tudi tega, kakšen je njihov današnji pomen in kako jih vidimo v prihodnosti. Konec koncev smo vsi del tega popotovanja.

AEPJ je skupaj s sodelujočimi ustanovami promoviral festival, ki bo izkoristil nove tehnologije in bo potekal v digitalnem svetu. To nam bo omogočilo, da bomo dosegli širši krog občinstva po vsem svetu. Tako bo prvič po 20 letih na dan otvoritve festivala potekal osemurni spletni program, odprt za vso javnost. V tem času bo občinstvo lahko spremljalo konference, intervjuje in koncerte, predvajani bodo video posnetki o evropski judovski dediščini, program pa bo ponujal tudi edinstven pogled od znotraj na zgodovino in judovske skupnosti mnogih sodelujočih evropskih držav. V živo se bomo povezali z Luxembourgom, Barcelono, Jeruzalemom, Parizom in Oxfordom. Narodna knjižnica Izraela, ki je zadnja tri leta partner pri projektu, je pripravila razstavo »Judovska popotovanja«, ki bo digitalno dostopna po vsem svetu, gostila pa bo tudi eno od konferenc.

Brez dvoma gre za posebno izvedbo. Zdravstvena kriza je prizadela vse sodelujoče države. Številne sodelujoče ustanove, ki se posvečajo judovski dediščini, so v zadnjih mesecih doživele zelo težke trenutke, saj je njihov glavni vir financiranja, kulturni turizem, eno tistih področij, ki jih je ta kriza najbolj prizadela. Zelo smo ponosni, da smo naleteli na veliko proaktivnosti in odločnosti v vseh ustanovah, ki festival doživljajo kot izziv. To nas usmerja k drugačnemu načinu delovanja in uživanja v kulturi, spodbuja nas k izpopolnjevanju in uporabi novih virov in novih možnosti. Omeniti velja, da bodo države, kot sta Italija in Španija, ki jih je covid-19 najbolj prizadel, množično sodelovale na letošnjem festivalu (v Italiji več kot 80 mest in v Španiji več kot 40), kar kaže, da judovska kultura ni le zelo prisotna, ampak tudi zelo trdoživa.

Vse dejavnosti si lahko ogledate na: https://www.jewisheritage.org/edjc/2020