Zaključen je že 10. mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc v Mariboru! 

 

Za nami je pester teden desetega DOKUDOC festivala, ki je med 13. in 19. septembrom 2021, v Lutkovnem gledališču Maribor ob predvajanju izbranih projekcij slovenskih in tujih dokumentarnih filmov ter raznovrstnih spremljevalnih strokovnih in zabavnih dogodkih povezal navdušence dokumentarne zvrsti.  

Sklepni dan festivala je obeležila že tradicionalna podelitev plakete DOKUMENTARNO IME 2021, ki jo je prejel dokumentarist in aktivist Tomo Križnar, čigar prisotnost in kamera neutrudno razkrivata življenjske pogoje ter bivanjske prepade med razvitim svetom in svetom, kjer je kaplja vode vrednejša od zlata. Križnarjevo delo s posnetki, ki nas brez njegove prisotnosti na zelo zahtevnih bivanjskih območjih morda še desetletja ne bi dosegli, razgalja vse bolj vprašljivo in manipulativno medijsko posredovanje. Brez oklevanja lahko zapišemo, da je ves svet Križnarjeva pisarna in je potrebno prisluhniti besedam, ki jih vztrajno ponavlja že desetletja. 

Dokudoc žirija, v sestavi Uja Irgolič, filmska montažerka, Jan Gogola jr., filmski režiser, Rok Biček, filmski režiser in producent, je složno podelila naziv DOKUDOC IZBRANI 2021 dokumentarnemu filmu ODPUŠČANJE, režiserke Marije Zidar. Film je nastal v produkciji Vertigo. Dokudoc žirija je svojo odločitev pojasnila: 

Filmska drama Odpuščanje (Reconciliation) govori o konkretnih in globalnih razmerah hkrati. Konflikt med dvema družinama hkrati ponazarja tudi konflikt med družbenimi konteksti v sodobnem svetu. Pomeni ideologij so nam skriti, prav tako kot obrazi sosedov. Če se kot pijanec plota držimo samo in predvsem tradicije, potem izgubimo priložnost spoznati sedanjost in tudi prihodnost. Kot primer v filmu lahko vidimo prizor, ko dva moška s sovražnih bregov med popravljanjem vodnjaka sodelujeta, a le dokler se ne začne razprava o hierarhiji tradicionalnih in verskih pravil. Režiserka Marija Zidar je z upodobitvijo likov dosegla tako zelo intimne odnose, da se gledalec lahko popolnoma vživi v zgodbo. Precizna uporaba kamere iz roke izraža vidno in nevidno napetost, ko akterji poskušajo vzpostaviti spravo. Film Odpuščanje intenzivno analizira osebni svet, v katerem smo postavili zidove tako okoli sebe kot tudi znotraj sebe.

Hvala vam, da nas že celo desetletje spremljate in zvesto podpirate DOKUDOC festival, ki se v Mariboru na svojstven način poklanja dosežkom slovenskega dokumentarnega filma ter v Maribor prinaša svetovne premiere uspešnih tujih dokumentarnih filmov.

 

Vaša DOKUDOC ekipa