Dokudoc dokumentarna obzorja – Pravice za čuteče 

Filmska projekcija s pogovorom, posvečena živalim, v sklopu cikla filmskih projekcij s pogovori Dokudoc dokumentarna obzorja.

AGD GustafMitra in Zofijini ljubimci vas v ponedeljek, 12. 7. 2021, ob 19. uri, vabijo v Dvorano Gustaf (KC Pekarna, Maribor) na vegansko večerjo in projekciji filmov MESE6I režiserke Eline Helena Shellekens in GEHENNA režiserke Betine Habjanič. Dogodek predstavlja prvi večer v ciklu filmskih projekcij s pogovori Dokudoc dokumentarna obzorja, ki bo ob tej priložnosti posvečen živalim kot čutečim živim bitjem in odgovornosti ljudi za zaščito njihovih pravic, življenja, zdravja in dobrobiti, kot jo opredeljuje tudi zakonodaja. Kot gosti pogovora po projekciji so vabljeni člani društva AETP in Tomaž Grušovnik. Pogovor bo povezovala Betina Habjanič.

Program:

  • ob 19. uri VEGANSKA VEČERJA
  • ob 20. uri PROJEKCIJA MESE6I
  • ob 20.30 uri PROJEKCIJA GEHENNA
  • ob 21. uri POGOVOR

projekcija kratkega dokumentarnega filma MESE6I (M6NTHS, Nizozemska, 2018, 12 min, angleščina s slovenskimi podnapisi), režija Eline Helena Schellekens

Vizualno prefinjeni film brez posebnih učinkov, nasnetega komentarja ali pripovedovalca, vabi gledalca k specifičnem vživljanju v perspektivo rejne živali.

Napovednik filma:

projekcija dokumentarnega filma GEHENNA (Slovenija, 2021, 34 min), režija Betina Habjanič, premiera.

Potem, ko so aktivisti društva AETP nedavno objavili preiskavo razmer na farmi v Ljutomeru, se je umetnica Betina Habjanič aka AX AX, ki v svojih delih problematizira človekov odnos do živali, odločila gradivo predelati v umetniški eksperimentalni film, ki bo prvič javno predstavljen občinstvu. GEHENNA je tako hibrid med dokumentarnim in umetniškim medijem. Dokument podaja skozi vizualno-avditivne strategije umetniškega stimulusa psihološke opojnosti ambienta, ki ga ustvarja bližina smrti. Visceralnost obsojenih teles, aseptična evokacija živali kot stroja rojevanja za potrebe po ubijanju, ustvarjajo tesnobo in hkrati avtoričino intimno prikazen ”Pekla na Zemlji”.

pogovor Betine Habjanič s člani društva AETP in Tomažem Grušovnikom, ki ga lahko spremljate v živo ali na povezavi

https://sl-si.facebook.com/DvoranaGustafPekarna

V odgovor na evropsko državljansko pobudo Končajmo dobo kletk, šesto uspešno pobudo, ki jo podpira več kot milijon evropskih državljanov in državljank, je Evropska komisija 29. junija letos predstavila načrte za zakonodajni predlog, ki bi bil sprejet do konca leta 2023 in bi prepovedoval kletke za številne rejne živali.

Društvo Projekt transparentnosti živalskih obratov (Animal Enterprise Transparency Project – AETP) seznanja javnost o pogojih sodobne živinoreje v Sloveniji.

Betina Habjanič aka AX AX kot multidisciplinarna artivistka deluje na različnih področjih in jih povezuje v konceptualno zasnovan način življenja oziroma ustvarjanja za pravice živali. Povedano drugače: skozi delovanje živi umetnost in skozi umetnost živi delovanje.

Dr. Tomaž Grušovnik (Pedagoška fakulteta, Univerza na Primorskem) se v svoji znanstveni študiji Hotena nevednost posveča raziskovanju pojma, ki pokriva številne različne spoznavne situacije oziroma pojave in je postal čedalje bolj uveljavljen predvsem v okoljski etiki in tudi etiki živali.

AGD Gustaf, Mitra in Zofijini ljubimci z zainteresiranimi organizacijami vnovič predstavljajo cikel filmskih projekcij s pogovori Dokudoc dokumentarna obzorja, v okviru katerega si v poletnih dveh mesecih vsak ponedeljek lahko ogledate dokumentarni film ali dva ter prisluhnete ustvarjalcem in drugim razpravljalcem. S programom želimo spodbuditi kritični premislek o aktualnih filozofskih, družbenih, političnih, okoljskih, kulturnih in drugih vprašanjih, ki jih odpira slovenska in tuja dokumentarna produkcija in si jih morda zastavljamo tudi vsak zase, zato da lahko o njih skupaj razpravljamo.

Cikel Dokudoc dokumentarna obzorja (poletje 2021) – vsak ponedeljek ob 19. uri, Dvorana Gustaf:

1. Empatija za čuteče (12. 7. 2021)
2. Okolje za čuječe (19. 7. 2021)
3. Stanovanja za domoljubne (26. 7. 2021)
4. Pravice za vse (2. 8. 2021)
5. Družba brez potrošništva (9. 8. 2021)
6. Glasba za razmišljujoče (16. 8. 2021)
7. Filozofija za otroke (23. 8. 2021)
8. Protesti za aktivne (30. 8. 2021)
9. Dejstva za resnicoljubne (6. 9. 2021)
10. Rasizem za nikogar (13. 9. 2021)