Preddogodek Mednarodnega festivala dokumentarnega filma DOKUDOC na Letnem Kinu Piramida

Društvo za razvoj filmske kulture v sodelovanju z Mitra, razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, MKC Maribor in Hostel Pekarna

Letni kino Piramida

28.8.2016, ob 20. Uri

Khatte – Izbira svobode, 2015, dokumentarni film, 55 min

Dokumentarni film prikazuje življenje uličnih otrok, ki živijo v Katmandu, glavnem mestu Nepala. Režiser in snemalec Miha Mohorič spremlja skupino dečkov, ki mu pripovedujejo o svojih izkušnjah, razmišljanjih. »Včasih grdo govorim in včasih mislim na svojo mamo,« pove eden od njih. Spijo na ulici in v opuščenem vodovodnem jašku, ne hodijo v šolo, so pa pronicljivi opazovalci in iznajdljivi v iskanju načinov preživetja. Mnogi izkoriščajo njihovo stisko, tudi dobrodelne organizacije, spoznamo pa tudi dva protagonista, ki jim iskreno želita pomagati. Sushil Babu Chetri bi rad z njimi ustvarili gledališko predstavo, Lalit Shasi pa jim ponuja prostor v svoji sirotišnici. Bosta znala pomagati na pravi način ali pa bodo otroci izbrali svobodo ulice?

režija, scenarij in montaža: Miha Mohorič
mentorstvo: Maja Weiss, Sarah Lunaček, Jaka Repič
prevod: Biju Khadgi, Ram Bahadur Khatri, Nina Behek
produkcija: neodvisna/ HiddenWords

A bi jaz to al’ ne bi?, 2014, dokumentarni, 9 min

Trde droge še vedno ogrožajo življenja številnih mladih. Film prikazuje dnevno rutino mladih heroinskih odvisnikov, ki so del naše družbe, a si vse prevečkrat zatiskamo oči, da ta problem obstaja blizu nas. Dokumentarni film opozarja mladostnike, da naj se skušnjavi uprejo ter trdih drog ne probajo. Da bi varovali sogovornike, so avtorji uporabili zanimivo vizualno tehniko, da so ohranili njihovo varnost in zagotovili zaupanje. Ali mamila popolnoma podredijo način razmišljanja in obnašanja v družbi, ali morda še obstaja možnost za pozitivno spremembo in vrnitev v vsakdanje življenje?

režija in scenarij: Aicha Boughazi, Camille Lefaure
kamera: Camille Lefaure
montaža: Aicha Boughazi, Camille Lefaure
snemalec zvoka: Žiga Novak
producent: Maja Malus Azhdari
produkcija: Mitra, razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga
koprodukcija: Luskuz produkcija

Dokumentarni film je nastal na DOKUDOC Delavnici, 2014