DOKU delavnica 2013

 

[ Filmi iz delavnice dokumentarnega filma 2013 ]

     


    

Avtorji so po DOKU delavnici samoinciativno podaljšali film Sofia 13 ter mu dodali angleške podnapise.Klik na povezavo do Vimeo predvajalnika…


DOKU delavnica 2013 | 27.8.9.2013 – 1.9.2013, Maribor

DOKUMENTARCI_documentaries

 

Delavnica dokumentarnega filma v okviru Revije slovenskega dokumentarnega filma

V okviru 2. edicije Revije slovenskega dokumentarnega filma, ki bo v bo našem mestu zaživela od 30. avgusta do 1. septembra 2013, bo potekala delavnica dokumentarnega filma, na kateri se bomo posvetili zanimivim Mariborčanom. Izdelali bomo kratke dokumentarne filme dolžine od 3 do 5 min. Delavnica se začne v torek, 27.8.2013, ob 17.uri v prostorih GT22. DOKU delavnica tudi letos poteka v sodelovanju z Luksuz produkcijo, ampak letos prvič v okviru projekta SNEMAMO!, kjer bomo spoznali žanr dokumentarnega filma.

Izjemna priložnost, da se se mladi od 15.-29. leta v okviru programa Evropske prestolnice mladih – Maribor 2013 s filmom spoznamo v praksi. SNEMAMO! smo zanimivi, izkušeni in zabavni mentorji. SNEMAMO! je kritično razmišljanje o času in prostoru, ki nas obdaja. SNEMAMO! je filmska zabava! SNEMAMO! je za vse udeležence popolnoma brezplačen! SNEMAMO! Akcija!

Premiera nastalih dokumentarnih filmov iz delavnice bo v nedeljo, 1.9.2013, ob 22.ih, na Živem dvorišču Orožnova v Mariboru.

Zarad velikega števila zanimanja za delavnico smo sprejeli 21 udeležencev, ki bodo razdeljeni v skupine. Zahvaljujemo se vam za prijave.

boris_petkovicMentor DOKU delavnice: Boris Petkovič, rojen 1971 v Zenici (Bosna in Hercegovina), je diplomiral v Portorožu na Fakulteti za pomorstvo in promet. Od leta 2005 diplomant filmske režije na pariški filmski šoli EICAR, kjer je tri leta tudi poučeval. Trenutno živi in dela v Ljubljani kot svobodni filmski režiser.

Dokumentarni: Kako je padala Evropa (2013), V letu hip hopa (2011), Romski sosed (2009); 100 % Luksuz (2008); Po noči, Svit (2008); Hudičeva kolonija (2005); Meje mojega sveta (2003).

Igrani: Volilni molk; kratki igrani, 35 mm, barvni, dolby digital SR-D (2009,); paris.love (2007); Desperado tonic (2004) ; Touche (2004); 2003, Sstress (2003); Director’s Cut (2001); Naprej (1998).


delavnica


[ Filmi iz delavnice dokumentarnega filma 2012 ]

     


     


    [ Utrinki iz delavnice dokumentarnega filma 2012 ]

Fotografije so nastale na Delavnici dokumentarnega filma, ki jo je organizirala organizacija Mitra v sodelovanju z Luksuz produkcijo, v okviru 1. edicije Revije slovenskega dokumentarnega filma 2012. Mentor Boris Petkovič in EVS prostovoljci so skupinam pomagali pri izdelavi kratkih dokumentarnih filmov, katere je producirala Maja Malus Azhdari. Na Živih dvoriščih je bilo premierno predstavljenih sedem filmov, ki so osvetlili lokalno problematiko in prikazale vsakdanjost v novi luči.

Z Matejo J. Hočevar in Matejo Turk smo se lotile problematike umiranja mestnega jedra ter se sprehodile skozi nostalgijo z umetniki, zbiratelji, ustvarjalci in prodajalci, ki vztrajajo v svojih sanjah in kljub številnim spremembam, ki jim mnogi klonejo, nadaljujejo in vztrajajo na svoji poti. Fotografije prikazujejo utrinke dogajanja s snemanja, montiranja in odmorov na dvorišču Živih dvorišč, kjer nas je z obiskom presenetil igriv in fascinanten ruski umetnik Gregory Pototsky, ki je med drugim ustanovitelj Academy of Kindness ( http://www.dobrota.us/html-eng/events-photos.html ). Posebej bi se zahvalila dragi prijateljici Zsofi Klacsmann, ki je žrtvovala dobro uro spanja in nam zaigrala na čelo ter tako ustvarila glasbeno podlago za naš kratki film.

Zraven dobre organiziranosti je vsekakor potrebno izpostaviti božansko hrano, za katero je poskrbela Carol Gutierrez, ki je z Behrang Azhdarijem ustvarila mojstrovine, ki resnično nahranijo dušo in telo … Soul kitchen v pravem pomenu besede.

Delavnica dokumentarnega filma je prinesla veliko več kot le kreativno izkušnjo pri izdelavi filma, prinesla je zanimiva spoznanja in nova prijateljstva. Izkušnja, ki obogati in pri tem naredi mali film v filmu.

Almira Ćatović