DOKU retro so izbor retrospektive priznanega mariborskega režiserja Jožeta Pogačnika.

 

Jože Pogačnik na Festivalu dokumentarnega filma 2012, Maribor; Foto: Sami Rahim

Jože Pogačnik na Festivalu dokumentarnega filma 2012, Maribor; Foto: Sami Rahim


 

JOŽE POGAČNIK

Rojen v Mariboru. Študiral je režijo na ljubljanski AGRFT. Ukvarjal se je najprej s filmsko kritiko, vendar se je kasneje uveljavil predvsem kot avtor izrazito kritičnih in angažiranih dokumentarnih del. Za svoje številne filme je v več kot tridesetletni karieri prejel pomembna priznanja doma in v tujini (Prešernova nagrada za Naročenega ženina in Srebrnega medveda v Berlinu za Tri etude). Leta 1967 je posnel svoj prvi celovečerni film Grajski biki po scenariju Primoža Kozaka – nemirna mladostniška zgodba, ki se dogaja v domu za vojne sirote. Do njegovega drugega celovečerca je moralo preteči 18 let. Po družbeno kritičnem Našem človeku je v Kavarni Astoriji opisal ključni moment svojega rojstnega mesta.

 

“Kadar je treba izbirati med številnimi filmi je avtorju vedno težko. Vsaj meni so vsi kakor otroci ko ne bi nobenemu rad storil krivico in ga ne uvrstil v ta kratek izbor. V prvem sklopu so štirje filmi, ki kažejo mojo tematsko raznovrstnost in naravnanost k dilemam ljudi s senčne strani ulice. Kako upokojenci najdejo svoj košček neba. Bil je to tudi čas ko so otroci ponoči prodajali časopise. Je res snaga pol zdravja? Ko sem še majhen bil, sem bil zdrav, vesel je zgolj metaforičen naslov našega kaotičnega sveta. Film govori o delovni terapiji v psihiatrični bolnišnici.

Pogojno rečeno črnemu bloku sledi dinamična selekcija športnega filma. Pred evropskim košarkarskim prvenstvom pri nas bo gotovo zanimiv zapis o zmagoslavju Jugoslavije na svetovnem prvenstvu leta 1970 v Ljubljani Zlati fantje. Motonauma žal samo spominja na opuščeno tekmovanje motornih čolnov, ko je bilo 1971 na Lentu. Prvo prvenstvo v smučarskih poletih je bilo pri nas v Planici. Narava je bila neusmiljena s sodobnimi ikari. Močna odjuga jim je topila krila ko so poskušali leteti proti soncu. Film je navdihnila glasba Beatlesov I follow the sun ( Sledim soncu ).”
Jože Pogačnik

Beseda o avtorju

Nagrade in priznanja Jožeta Pogačnika